v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Kartbordet
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-24Är åter på plats på Idre Fjäll trots att en del av mina kontrollmarkeringar ännu inte töat fram. Att jag installerat mig kan ni se på bilden nedan.

Möbelhandlaren säger säkert att det här bordet är för åtta personer. För mig är det ganska ointressant.
Viktigare upplysning är att bordet har anpassad storlek för en banläggare i orientering. Konstigt att inte det står på infolapparna i möbelaffären.

Och tjejer, en allvarlig fråga. Den vackraste duken på ett bord är väl en driva med orienteringskartor? För så ser en levande bordduk ut, fylld med spännande äventyr, missade kontroller, storslagna vyer och doft av skog och fjäll ..... jaså, inte det.

Det blev en micklig bild det här. Oskärpa på kartorna så ni inte kan tjuvläsa Idreveckans banor – men ändå visa att ett orienteringsbord är läckrare än ett julbord.

På tal om mat. När jag nu tittar på min bild, inser jag att jag inte heller idag har någon plats att äta middag på.


Mer från Idreveckan och Idrefjällen här. 

 

 
Slingrigt
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-12

Idag blir det mera från det finstilta i Naturen. Nämligen Fjällbjörksormen – ni vet den där ormen som har öron och är svår att upptäcka. Naturligtvis har jag en bild på denna sällsynta varelse. Magiskt slingrar den sig vackert och smidigt där den gömmer sig bland de kalfjällsnära fjällbjörkarna.

Carl von Linné såg aldrig någon fjällbjörksorm när han vistades i Idrefjällen och därför fick den inte något latinskt namn. Men med mitt latinska kunnande, har jag döpt denna slingrande tingest till Betula Vipera Berus. 

Att jag döpte den till Betula beror inte på att det betyder "björk" på latin, utan det blev så för att ormen bet mig. Vipera är det latinska ordet för "huggorm" och det tyckte jag passade bra då man kan hugga upp denna orm till ved. Berus lade jag till på slutet. inte för att det betyder "nordlig" på latin, utan för att saven var så berusande när fjällbjörksormen bet mig. Så nu har jag kompletterat det som Carl von Linné missade.

Och ett tips till alla som läser latin är att ni skall inte tro att orden betyder vad de betyder.

Men nu skall ni som tänker springa Idreveckan inte vara rädda för fjällbjörksormen. Mest besvärlig är den för att den är så duktig på att ta snubbelben på de som passerar. Så nu vet ni vem ni skall träta på då ni står på öronen i fjällbjörkssnåren. 

 
Rotsnubbling
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-10

 

 

Ibland snubblar man bara så där över en rot. Antar att det är därför som orienterare ibland kallas rotsnubblare. När jag hittade den här spännande saken, var jag tvungen att fotografera den. Jag döpte den genast till Hallsberg – för när jag gick i skolan, lärde jag mig att Hallsberg var en stor knutpunkt. Ja, precis som den här tingesten.
Om Hallsberg är en stor knutpunkt av idag, vet jag ej, för jag åker inte tåg. Förr var det ju så att man köpte en biljett och visade upp den på tåget. Idag köper man biljett men det händer för ofta att SJ inte visar upp något tåg. Det känns lite urspårat då.

Den här hallsbergsroten kan därför vara riktigt modern. En knutpunkt utan tåg.

 

 
Aprilväder
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-26

April är en härlig månad. Den är en skön blandning mellan solbad i badbyxor och långkalsonger framför öppna brasan.

Nu har jag sett färska bilder på fotbollsmatcher i plötsliga snöstormar, orienterare i vitt landskap och motvindscyklister som varit till hälften snögubbar.
Detta är April när det är som bäst. Häftigt.

Jag illustrerar det hela med en aprilinspirerad orienteringsbild. Se på de två orienterarna som tvekar över var kontrollen finns någonstans. Hur de köldskakar i sin ovisshet i snölandskapet. Och se på den tredje orienteraren, hur denna blir varm över att ha hittat kontrollen. Tänkvärt. 

 
Staketorientering
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-14


När jag först hörde talas om labyrintorientering på Friends Arena, trodde jag att det var ett lyckat aprilskämt. Jag log och lämnade ämnet. Men sedan insåg jag att det hela var sanning. Och det dagen efter att jag skrivit mitt förra utlägg som ju handlar om orientering i äkta vildmark. Av de bilder jag sett från Friends, verkar det inte ha varit utsålt i arenan, trots att världsmästare deltog i stakettävlingen.

Ändå tycker jag att denna idé är bra – men då bör arrangörerna först köra dit några rejäla lass med jord så landskapet får lite höjder med kurvorientering och så bör de plantera skog på arenan och vänta med tävlingen i 30 år så träden hinner växa upp en bit. Det skulle inte bara ge mer av orientering över det hela, utan också vara ett steg för Naturen att återerövra en del av staden. Dubbel nytta, alltså.

De som har följt min blogg genom åren, vet att jag många gånger i all skämtsamhet hittat på konstlade banor likt denna som sprangs i Friends Arena.

Ett exempel är parkorienteringen som jag i andanom funderade ut när jag stod på en balkong vid detta fantasifulla häckområde i Italien:  

 

Ni får gärna klicka på mina kartbilder så de blir "skalriktiga".   Nu tycker jag att orientering skall ske i skogen, så vill man krångla till det, går det bra att köra tävlingen på en detaljrik Motaggsvamp i vildmarken. Frisk luft för de tävlande och blodtörstiga myggor i stället för huliganer bland publiken.

 

  

 

Att hyra Friends Arena för framtida "orienteringar" kan inte vara billigt. Då måste det vara lika bra att lägga sin bana på en tallrik med långfil. Publiktrycket blir säkert lika stort vid köksbordet som på stockholmsarenan.

 

 
Idreveckan – upplevelseidrott
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-11

Idre Fjäll har fortfarande en fin vintersäsong med mycket snö. Det kan ni se på deras webbkameror . Men om några veckor bör natursnön vara borta. Det brukar gå fort i fjällen när snösmältningen väl kommer igång.

Under helgen öppnades anmälan till Idreveckan i orientering. Veckan efter midsommar arrangeras den och några har redan anmält sig. Detaljerad inbjudan är också utlagd till största delen, som ni kan se under knappen "Idreveckan / O-week" här till vänster. Idre Fjäll erbjuder mycket billigt boende i samband med Idreveckan och ni kan dessutom boka 7 dygn och bara betala för 5. Så välkomna till en härlig vistelse i Idrefjällen!

Andemeningen med Idreveckan är att bjuda på upplevelseidrott  
med svår nordisk orientering i orörd urskog och stiglös vildmark.
Orienteringssporten är född ur sådan trolsk terräng.
Idreveckan är till för dig som älskar det magiska som finns i att ta sig fram i den vilda, orörda vildmarken och där i detaljrika, fjällnära sluttningar söka dina kontroller.
Idreveckan är inspirerad av Naturen och arrangeras i naturen, fjärran från urbaniserade arenor.

I väntan på snöfria vildmarker, får vi drömma kring bilder som jag lägger ut. Som den här från de härliga tassemarkerna nordost om Burusjön.

 

 

 
Lära för livet
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-05

"Lära för livet" är (bör vara) alla skolors tema. Här i Leksand börjar det redan i dagis och lekis. Varför sjunga "ekorr´n satt i granen" när det finns så många hejaramsor att sjunga som rullar runt i Tegera arena under ishockeymatcherna? Och Stiko-Pers "Bröder" är odödlig. Leksands nationalsång. Att sjunga just detta är att lära för livet för barn med leksandshjärta. Det har "dagisfröknarna" här förnuftigt förstått.
För ekorren i granen har det sämre nu för tiden, då den är utrotningshotad. Och granarna huggs ned, så ekorren har ingen gran att sitta i. Därför är den sången ute.
Däremot har senaste hockeysäsongen visat att Leksands IF är symbolen för det odödliga. Då är det viktigt att nästa generation leksingar redan vid de första stapplande stegen får lära sig hur man sjunger och hoppar på "Norra Stå" i arenan.
För er som inte vet det, berättade jag härom dagen på twitter att "Norra Stå" är en by i centrala Leksand, ungefär som Vatikanen i Rom, fast heligare.

Kommer i fortsättningen att märkas ut på min adresskarta över Leksand.
--------------------


Jag finns också på twitter:  @KartBosse  
och på Facebook: sök där på Kart-Bosse Lindwall

 
Nyhet inför Idreveckan!
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-01


Det är med glädje jag just idag släpper den första – och kanske största – nyheten till årets Idrevecka i orientering! Jag har under en tid arbetat hårt med att få denna sak att fungera perfekt. Det blir en ny, speciell service till de tävlande och den går ut på att tröttnar ni eller blir törstiga under loppet, kan ni bara ta upp er smarta telefon och beställa en macka, en Svängisvåffla, läsk, en ny kompass eller annat ni känner att ni saknar där ute i vildmarken.

Det går så till att när du ringer eller sms:ar in din beställning till tävlingens servicecentral, flyger genast en drönare ut i terrängen med det beställda och drönaren pejlar lätt in din smarttelefon och levererar det önskade. Svårare är det inte.

Skulle du springa bort dig helt, kan du ringa på en speciell drönare som hela tiden kretsar över tävlingsområdet. Den drönaren pejlar in din smartmobil och landar vid dig. Drönaren är försedd med en dataskärm som visar tävlingskartan och via inbyggd gps finns en röd markering på kartan som visar exakt var du befinner dig. Det är bara att tänka över informationen till din i ilska ihopknöcklade tävlingskarta och springa vidare.

Jag håller just nu på och tar fram en prislista för dessa drönartjänster. Jag bakar in de procent på omsättningen som SOFT säkert vill ha för att hålla tyst ifall denna service bryter mot några tävlingsregler. Money talks. Det kanske till och med är så att det blir fler som börjar orientera om man kan köpa sig en fikapaus under loppet eller känna säkerhet att inte komma bort när man har flygande service som kan visa var man är.

Så här ser en av mina drönarmodeller ut.

 

 
Inget nytt under solen
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-28


Jag märker på många sätt att orienterarnas tävlingssäsong nu börjar komma igång på allvar här i Sverige. Den säsongsstarten är ett säkrare vårtecken än solväggsplanterade snödroppar och ludna videkissar på orienteringskartornas gröna slyområden.

Vid den här tiden brukar också gissningstävlingarna komma igång om när Siljan sköljer. Fast jag är mer intresserad av när min pool sköljer, så jag kan ta första doppet. Som ni kan se på bilden, är det en kvistig fråga. Den porösa isen har i alla fall släppt från kanterna och den driver nu lite vind för våg.

Här i Dalarna har vi kanske – i bästa fall inom en tjugomilsradie – EN polis att tillgå när denne behövs som bäst. Och nu håller även min poolis på att förintas på samma sätt. För min poolis har inte förstått att det inte är hälsosamt att ligga för länge i solen.

Visserligen kommer som vanligt vissa domedagsprofeter nu att skylla min pools issmältning på "rådande stora klimatförändringar". Florida och Skåne kommer säkert att översvämmas. Och det vore förstås synd på Florida. En miljon alligatorer kommer att simma vilse. I Skåne har orienteringssäsongen redan startat, så skåningarna är redan vilse.

Men visst har dessa domedagsprofeter så rätt i att det skett en klimatförändring! Just nu. Vi i solväggen märker det. För landskapet har just övergått från bitande vinterkyla till tinande vårvärme .... och då smälter poolisen.

Nihil Sub Sole Novum. Inget nytt under solen.

 

 

 
Glad Påsk!
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-24

 

Idag är det Semleårstidens sista skälvande dag. Nu gäller det att snabbt ta sig till Siljans konditori och köpa upp hela lagret av dagens semlor så de räcker åtminstone över den helg som nu avlöser Semlornas årstid. Det gäller att flytta fram den abstinens som inträder när jag inte får min dagliga semla.

Livsmedelsverket borde gå ut med en uppdatering av sin urgamla rekommendation om 6-8 brödskivor om dagen och i stället lagstadga om en semla om dagen.

Och i predikstolen bör prästen ändra lite i bönetexten och i stället mässa: "..... och vår dagliga semla, giv oss idag .....".

Nu avlöser påskhelgen Semleårstiden och då passar det väl med ett annorlunda ägg i bild: 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 1 - 10 av 2959

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2016 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.