v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Kart-Bosses reflexioner
Skrivet av Camilla   
2018-04-19

Kart-Bosses reflexioner skrivs numera på Facebook , titta in där för nya betraktelser om stort och smått. 

Under "Kart-Bosses blogg" här på sidan kan du botanisera bland naturbetraktelser och annat från åren 2007 till 2016.  

 
Olympiska Spel av idag
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-08-22

OS är över för den här gången. Jag tycker att det för mig blev konstiga olympiska spel. Aldrig har dessa tävlingar engagerat mig mindre. 120 tidigare dopingfällda tilläts starta. Till det alla nydopade som förfinade metoder kommer att avslöja här framöver. Länder med systematisk doping får delta. Jag har knappt tittat på sändningarna. Jag har inte sett en enda löpgren, fast det är det som intresserar mig mest. Det var i början av OS-sändningarna inte så kul när jag hela tiden kom på mig själv med att fundera på varje medaljör/medaljös hur fri från doping denne var. Och när jag såg besvikelsen hos 4:an och 5:an tänkte jag varje gång: "Var inte så ledsna. Om något år har ni per brev fått en medalj när de som nu är på prispallen är avslöjade som dopade. Om nu inte ni själva också är strukna ur resultatlistan av samma orsak". Idrott?

Och ännu mera synd är det om de "rena" som i kval blivit utslagna av de som framöver kommer att diskvalificeras.

Att de "olympiska gudarna" (IOK) inte vill göra så mycket mot dopade deltagare, är inte bra. Egentligen stinker det misstänksamt om det hela.
Och denna soppa står orienteringen på tå för att få vara med i? Hoppas inte.

Idrotten har tappat sin ledstång och underlaget är slipprigt halt. Se bilden.

 
Så är det dags igen .....
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-06-22

Idag rullar "Idreveckan" upp till Idre Fjäll. Fullastade bilar och släpvagn. Ändå har jag ett rejält förråd på Idre Fjäll. Det är mycket som behövs för att arrangera fem orienteringar på fem dagar.

Ni deltagare som skall springa i år, får inte missa tisdagskvällens programpunkt. Inte nog med att det svenska orienteringslandslaget har samling i samband med Idreveckan. Det blir, precis som förra året mera blågult på kvällen, då Tove och Håkan kommer att prata i stora Nipsalen. Det var fullsatt då, så kom i tid. 

 
Kartbordet
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-24Är åter på plats på Idre Fjäll trots att en del av mina kontrollmarkeringar ännu inte töat fram. Att jag installerat mig kan ni se på bilden nedan.

Möbelhandlaren säger säkert att det här bordet är för åtta personer. För mig är det ganska ointressant.
Viktigare upplysning är att bordet har anpassad storlek för en banläggare i orientering. Konstigt att inte det står på infolapparna i möbelaffären.

Och tjejer, en allvarlig fråga. Den vackraste duken på ett bord är väl en driva med orienteringskartor? För så ser en levande bordduk ut, fylld med spännande äventyr, missade kontroller, storslagna vyer och doft av skog och fjäll ..... jaså, inte det.

Det blev en micklig bild det här. Oskärpa på kartorna så ni inte kan tjuvläsa Idreveckans banor – men ändå visa att ett orienteringsbord är läckrare än ett julbord.

På tal om mat. När jag nu tittar på min bild, inser jag att jag inte heller idag har någon plats att äta middag på.


Mer från Idreveckan och Idrefjällen här. 

 

 
Slingrigt
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-12

Idag blir det mera från det finstilta i Naturen. Nämligen Fjällbjörksormen – ni vet den där ormen som har öron och är svår att upptäcka. Naturligtvis har jag en bild på denna sällsynta varelse. Magiskt slingrar den sig vackert och smidigt där den gömmer sig bland de kalfjällsnära fjällbjörkarna.

Carl von Linné såg aldrig någon fjällbjörksorm när han vistades i Idrefjällen och därför fick den inte något latinskt namn. Men med mitt latinska kunnande, har jag döpt denna slingrande tingest till Betula Vipera Berus. 

Att jag döpte den till Betula beror inte på att det betyder "björk" på latin, utan det blev så för att ormen bet mig. Vipera är det latinska ordet för "huggorm" och det tyckte jag passade bra då man kan hugga upp denna orm till ved. Berus lade jag till på slutet. inte för att det betyder "nordlig" på latin, utan för att saven var så berusande när fjällbjörksormen bet mig. Så nu har jag kompletterat det som Carl von Linné missade.

Och ett tips till alla som läser latin är att ni skall inte tro att orden betyder vad de betyder.

Men nu skall ni som tänker springa Idreveckan inte vara rädda för fjällbjörksormen. Mest besvärlig är den för att den är så duktig på att ta snubbelben på de som passerar. Så nu vet ni vem ni skall träta på då ni står på öronen i fjällbjörkssnåren. 

 
Rotsnubbling
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-10

 

 

Ibland snubblar man bara så där över en rot. Antar att det är därför som orienterare ibland kallas rotsnubblare. När jag hittade den här spännande saken, var jag tvungen att fotografera den. Jag döpte den genast till Hallsberg – för när jag gick i skolan, lärde jag mig att Hallsberg var en stor knutpunkt. Ja, precis som den här tingesten.
Om Hallsberg är en stor knutpunkt av idag, vet jag ej, för jag åker inte tåg. Förr var det ju så att man köpte en biljett och visade upp den på tåget. Idag köper man biljett men det händer för ofta att SJ inte visar upp något tåg. Det känns lite urspårat då.

Den här hallsbergsroten kan därför vara riktigt modern. En knutpunkt utan tåg.

 

 
Aprilväder
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-26

April är en härlig månad. Den är en skön blandning mellan solbad i badbyxor och långkalsonger framför öppna brasan.

Nu har jag sett färska bilder på fotbollsmatcher i plötsliga snöstormar, orienterare i vitt landskap och motvindscyklister som varit till hälften snögubbar.
Detta är April när det är som bäst. Häftigt.

Jag illustrerar det hela med en aprilinspirerad orienteringsbild. Se på de två orienterarna som tvekar över var kontrollen finns någonstans. Hur de köldskakar i sin ovisshet i snölandskapet. Och se på den tredje orienteraren, hur denna blir varm över att ha hittat kontrollen. Tänkvärt. 

 
Staketorientering
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-14


När jag först hörde talas om labyrintorientering på Friends Arena, trodde jag att det var ett lyckat aprilskämt. Jag log och lämnade ämnet. Men sedan insåg jag att det hela var sanning. Och det dagen efter att jag skrivit mitt förra utlägg som ju handlar om orientering i äkta vildmark. Av de bilder jag sett från Friends, verkar det inte ha varit utsålt i arenan, trots att världsmästare deltog i stakettävlingen.

Ändå tycker jag att denna idé är bra – men då bör arrangörerna först köra dit några rejäla lass med jord så landskapet får lite höjder med kurvorientering och så bör de plantera skog på arenan och vänta med tävlingen i 30 år så träden hinner växa upp en bit. Det skulle inte bara ge mer av orientering över det hela, utan också vara ett steg för Naturen att återerövra en del av staden. Dubbel nytta, alltså.

De som har följt min blogg genom åren, vet att jag många gånger i all skämtsamhet hittat på konstlade banor likt denna som sprangs i Friends Arena.

Ett exempel är parkorienteringen som jag i andanom funderade ut när jag stod på en balkong vid detta fantasifulla häckområde i Italien:  

 

Ni får gärna klicka på mina kartbilder så de blir "skalriktiga".   Nu tycker jag att orientering skall ske i skogen, så vill man krångla till det, går det bra att köra tävlingen på en detaljrik Motaggsvamp i vildmarken. Frisk luft för de tävlande och blodtörstiga myggor i stället för huliganer bland publiken.

 

  

 

Att hyra Friends Arena för framtida "orienteringar" kan inte vara billigt. Då måste det vara lika bra att lägga sin bana på en tallrik med långfil. Publiktrycket blir säkert lika stort vid köksbordet som på stockholmsarenan.

 

 
Idreveckan – upplevelseidrott
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-11

Idre Fjäll har fortfarande en fin vintersäsong med mycket snö. Det kan ni se på deras webbkameror . Men om några veckor bör natursnön vara borta. Det brukar gå fort i fjällen när snösmältningen väl kommer igång.

Under helgen öppnades anmälan till Idreveckan i orientering. Veckan efter midsommar arrangeras den och några har redan anmält sig. Detaljerad inbjudan är också utlagd till största delen, som ni kan se under knappen "Idreveckan / O-week" här till vänster. Idre Fjäll erbjuder mycket billigt boende i samband med Idreveckan och ni kan dessutom boka 7 dygn och bara betala för 5. Så välkomna till en härlig vistelse i Idrefjällen!

Andemeningen med Idreveckan är att bjuda på upplevelseidrott  
med svår nordisk orientering i orörd urskog och stiglös vildmark.
Orienteringssporten är född ur sådan trolsk terräng.
Idreveckan är till för dig som älskar det magiska som finns i att ta sig fram i den vilda, orörda vildmarken och där i detaljrika, fjällnära sluttningar söka dina kontroller.
Idreveckan är inspirerad av Naturen och arrangeras i naturen, fjärran från urbaniserade arenor.

I väntan på snöfria vildmarker, får vi drömma kring bilder som jag lägger ut. Som den här från de härliga tassemarkerna nordost om Burusjön.

 

 

 
Lära för livet
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-05

"Lära för livet" är (bör vara) alla skolors tema. Här i Leksand börjar det redan i dagis och lekis. Varför sjunga "ekorr´n satt i granen" när det finns så många hejaramsor att sjunga som rullar runt i Tegera arena under ishockeymatcherna? Och Stiko-Pers "Bröder" är odödlig. Leksands nationalsång. Att sjunga just detta är att lära för livet för barn med leksandshjärta. Det har "dagisfröknarna" här förnuftigt förstått.
För ekorren i granen har det sämre nu för tiden, då den är utrotningshotad. Och granarna huggs ned, så ekorren har ingen gran att sitta i. Därför är den sången ute.
Däremot har senaste hockeysäsongen visat att Leksands IF är symbolen för det odödliga. Då är det viktigt att nästa generation leksingar redan vid de första stapplande stegen får lära sig hur man sjunger och hoppar på "Norra Stå" i arenan.
För er som inte vet det, berättade jag härom dagen på twitter att "Norra Stå" är en by i centrala Leksand, ungefär som Vatikanen i Rom, fast heligare.

Kommer i fortsättningen att märkas ut på min adresskarta över Leksand.
--------------------


Jag finns också på twitter:  @KartBosse  
och på Facebook: sök där på Kart-Bosse Lindwall

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 1 - 10 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.