v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg
Kart-Bosses Dagliga Reflexioner
Nyhet inför Idreveckan! Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-04-01


Det är med glädje jag just idag släpper den första – och kanske största – nyheten till årets Idrevecka i orientering! Jag har under en tid arbetat hårt med att få denna sak att fungera perfekt. Det blir en ny, speciell service till de tävlande och den går ut på att tröttnar ni eller blir törstiga under loppet, kan ni bara ta upp er smarta telefon och beställa en macka, en Svängisvåffla, läsk, en ny kompass eller annat ni känner att ni saknar där ute i vildmarken.

Det går så till att när du ringer eller sms:ar in din beställning till tävlingens servicecentral, flyger genast en drönare ut i terrängen med det beställda och drönaren pejlar lätt in din smarttelefon och levererar det önskade. Svårare är det inte.

Skulle du springa bort dig helt, kan du ringa på en speciell drönare som hela tiden kretsar över tävlingsområdet. Den drönaren pejlar in din smartmobil och landar vid dig. Drönaren är försedd med en dataskärm som visar tävlingskartan och via inbyggd gps finns en röd markering på kartan som visar exakt var du befinner dig. Det är bara att tänka över informationen till din i ilska ihopknöcklade tävlingskarta och springa vidare.

Jag håller just nu på och tar fram en prislista för dessa drönartjänster. Jag bakar in de procent på omsättningen som SOFT säkert vill ha för att hålla tyst ifall denna service bryter mot några tävlingsregler. Money talks. Det kanske till och med är så att det blir fler som börjar orientera om man kan köpa sig en fikapaus under loppet eller känna säkerhet att inte komma bort när man har flygande service som kan visa var man är.

Så här ser en av mina drönarmodeller ut.

 

 
Inget nytt under solen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-28


Jag märker på många sätt att orienterarnas tävlingssäsong nu börjar komma igång på allvar här i Sverige. Den säsongsstarten är ett säkrare vårtecken än solväggsplanterade snödroppar och ludna videkissar på orienteringskartornas gröna slyområden.

Vid den här tiden brukar också gissningstävlingarna komma igång om när Siljan sköljer. Fast jag är mer intresserad av när min pool sköljer, så jag kan ta första doppet. Som ni kan se på bilden, är det en kvistig fråga. Den porösa isen har i alla fall släppt från kanterna och den driver nu lite vind för våg.

Här i Dalarna har vi kanske – i bästa fall inom en tjugomilsradie – EN polis att tillgå när denne behövs som bäst. Och nu håller även min poolis på att förintas på samma sätt. För min poolis har inte förstått att det inte är hälsosamt att ligga för länge i solen.

Visserligen kommer som vanligt vissa domedagsprofeter nu att skylla min pools issmältning på "rådande stora klimatförändringar". Florida och Skåne kommer säkert att översvämmas. Och det vore förstås synd på Florida. En miljon alligatorer kommer att simma vilse. I Skåne har orienteringssäsongen redan startat, så skåningarna är redan vilse.

Men visst har dessa domedagsprofeter så rätt i att det skett en klimatförändring! Just nu. Vi i solväggen märker det. För landskapet har just övergått från bitande vinterkyla till tinande vårvärme .... och då smälter poolisen.

Nihil Sub Sole Novum. Inget nytt under solen.

 

 

 
Glad Påsk! Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-24

 

Idag är det Semleårstidens sista skälvande dag. Nu gäller det att snabbt ta sig till Siljans konditori och köpa upp hela lagret av dagens semlor så de räcker åtminstone över den helg som nu avlöser Semlornas årstid. Det gäller att flytta fram den abstinens som inträder när jag inte får min dagliga semla.

Livsmedelsverket borde gå ut med en uppdatering av sin urgamla rekommendation om 6-8 brödskivor om dagen och i stället lagstadga om en semla om dagen.

Och i predikstolen bör prästen ändra lite i bönetexten och i stället mässa: "..... och vår dagliga semla, giv oss idag .....".

Nu avlöser påskhelgen Semleårstiden och då passar det väl med ett annorlunda ägg i bild: 

 
Detta med sportdryck Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-23
Det är mycket som skall göras klart i god tid när man arrangerar en orienteringstävling. Här håller jag på och blandar den populära sportdrycken som skall serveras till orienterarna på vätskekontrollerna under den annalkande sommarens Idrevecka. Redan för flera år sedan insåg jag att jag måste hitta på en annan sportdryck, för blåbärssoppan var redan upptagen av Vasaloppet.

Jag blev därför glad när jag då såg ett gammalt recept på baksidan av den tunna som står där på golvet på bilden. Då kunde den här anläggningen komma till nytta igen. Jag är ingen expert på sportdrycksblandningar, så denna recepthjälp mottog jag tacksamt.

Receptet såg bra ut, så det var bara att sätta igång. Nu har jag som vanligt på vårkanten de senaste åren, trampat vindruvor i flera dygn. Det är rejäla träningspass med flera tunga mil med vindruvslöpning varje dag i ett gammalt badkar. Halkigt men förvisso inte lika själsdödande som att springa på ett löpband. Vad gör man inte för att orienterarna skall trivas under Idreveckan?

Alla orienterare gillar inte det här med sportdryck. Det några har klagat på när det gäller min egentillverkade energidryck, är att de efter vätskekontrollen kommit att se många fler kontroller i skogen mot vad det fanns där. Då har jag förklarat för dem att i Idrefjällens tuffa sluttningar är det lätt att springa sig så trött att man ser dubbelt.

För att återvända lite till blåbärssoppan och Vasaloppet, måste ni hålla med om att blåbärssoppan är en fantastisk dryck. För på bara några minuter lyckas den fylla anmälningslistorna till Vasaloppets alla olika tävlingsutbud.

Håll också med om att det är märkligt att Systembolaget inte tagit in blåbärssoppan i sitt sortiment. Att döma av intresset för blåbärssoppan i Vasaloppet, skulle Systembolaget fördubbla omsättningen direkt om de hade den på hyllorna.

Ja, det är några av tankarna jag har, när jag barfota i midnatten springer på i mitt vindruvsfyllda badkar.

 

 
Som ett dagboksblad Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-19

Det gäller ju att toppa formen inför den forcering av terrängen i Idrefjällen som jag skall göra i maj månad. Därför var det bra att det blev förlängd speltid i badmintonhallen idag. Efter badmintonspelet tänkte jag spela några timmar inomhusgolf i en golfsimulator men ägarna verkar ha tagit påsklov. Jag ersatte därför golfspelet med en promenad till Siljan och det blev ett par semlor i stället för golfen den här gången.

Innan jag såg hockeykvalet Karlskrona-AIK i datorn blev det en god middag och till den en välsmakande Gran Coronas 2011 från Torres i Katalonien i nordöstra Spanien. Druva Cabernet Sauvignon. Hockeymatchen blev händelserik men visade upp två lag som spelade undermålig ishockey. I morgon blir det den andra kvalmatchen till SHL, Modo mot Leksand. Spännande!

Jag hann också ta en promenad idag i det fjällandskap som syns på bilden – men det var i andanom när jag pysslade med banorna till sommarens Idrevecka. Då passerade jag här. Dock är denna terräng fortfarande täckt med mycket snö, så det känns bra att minnas den snöfri. 

 
Jubileumsdag Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-18

 

I dag är det 9 år sedan jag skrev det första utlägget på denna blogg. Nio år med texter och massor av bilder.

Räknar man en bloggs ålder i antal utlägg som skrivits, eller i antal år som den funnits?

Dagens "årsjubileumsutlägg" är nummer 2947 och jag tycker att det är en hyfsat aktningsvärd ålder. En rätt så tjock bok motsvarar det. Jämförelsevis var de rätt så många som tillsammans skrev Gamla och Nya testamentet. Och deras svaghet var att de skrev så lite om att orientera. Framför allt i Idrefjällens vildmarker. Möjligen kan jag tänka mig att de Tre Vise Männen försökte sig på orientering, för de sägs ha navigerat efter Polstjärnan. Men att de hittade till stallet med Jesusbarnet har nog mer med kamelburen Geocaching att göra, än med Orientering.

Att denna blogg efter alla dessa år inte har gått i pension, beror på att intäkterna från den har varit noll. Trots många, många hundra tusen "klick". Så bloggens pensionskonto är därför också på noll. Jag har kollat med alla skatteparadis jag känner till – men bloggen har inte gömt några svarta pengar på de ställena. Illa. Och platsen utanför entrén till ICA är upptagen.

Därför är det bara för bloggen att fortsätta och streta vidare. Får se vad impulsen ger mig för ämne att skriva om i morgon. Skall dock först fira dagen med en semla. Eller två.

 

 
Krigare Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-17

 

I slutet av november låg Leksand sist i hockeyallsvenskan, 24 poäng efter ledande Tingsryd. Men en leksing är alltid en leksing i såväl med- som motgång och därför skrev jag på Twitter att det första jag tog på mig i klädväg på mornarna var Leksandshalsduken.

Jag vet inte om det var det som hjälpte, men nu började laget en sagolik klättring i tabellen. Det gav oss en plats i kvalserien och sedan seger i denna kvalserie efter svårtippade 6-0 mot ett formstarkt Mora i en avgörande match.

I det här läget kom Tingsryd in i bilden igen. Helt plötsligt var lagen jämbördiga och nu gällde det play off till SHL-kval. Och Leksand överraskade igen. Seger i två raka matcher – och nu väntar Modo. Det hårt krigande Leksand har nått den allsvenska toppen och nu finns chansen att ta steget upp i SHL, trots all den vånda publiken lidit under säsongen och trots alla stön om hjärnsläpp som hörts när en del passningar gått helt fel.

Därför har jag skrivit någonstans att det räcker inte att ha ett stort hjärta för Leksand, det måste vara starkt också. Och hur det nu än går mot Modo, har jag redan förnyat säsongskortet. Det är en bit av Livet att se Leksand spela ishockey.

 

 
Kartors innehåll Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-15


Det är inte bara på orienteringskartor som det kan diskuteras vilka detaljer som skall vara med eller inte. Kartor speglar ju alltid samhället och det historiska och nu har plötsligt ett nytt problem uppstått för mig som äger massor av kartor över städer, tätorter och byar. Problemet uppenbarade sig när jag nu som vanligt skulle leverera de 17 kartor som finns på de karttrycksaker Siljan Turism ger ut som gratiskartor till turisterna. Det är kartor över de fyra kommunernas huvudorter (Leksand, Rättvik, Mora och Orsa) och övriga tätorter/större byar som hör till dem. Eftersom Siljansområdet är ett av Sveriges mest besökta turistområden, finns det massor av boendemöjligheter här, från enstaka stugor till hotell och stugbyar. Och just detta är det nya problemet för mig som ägare till kartorna. Jag måste ju leverera produkter med rätt innehåll.

För det är nu så att massor av dessa anläggningar har ställt upp i vinter med att härbärgera flyktingar och jag har försökt att reda ut för hur länge, så jag vet vad som skall vara med på turisternas version av mina kartor. Var de kan hyra logi. Hela hotell och stugbyar försvinner från kartorna medan andra återgår som turistboenden till sommaren. Att få riktig vetskap om vad som kommer att gälla är svårt då kommunernas flyktingsamordnare inte vet så mycket och Migrationsverket är ett kaos och en del av uthyrarna vet inte vad som kommer att beslutas. Och några som nu hyr ut och vill öppna för turisterna igen till sommaren, har fått sina anläggningar på olika sätt sönderslagna av de tillfälligt inneboende och måste få hjälp för att ha råd att komma igång med sin vanliga verksamhet igen. Det kallas kaos på vissa håll, även om ingen vill prata om det.

Efter många timmars undersökningar, tror jag nu att kartorna till Siljan Turism är rätt när jag levererar dem. Här är det viktigare att dessa kartors innehåll stämmer, än om det finns en och annan liten punkthöjd för mycket eller för lite på våra orienteringskartor.

 

 
Offpist-run i kvällssol Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-13
För utförsåkaren är det en drömsk längtan att hitta en fjällsluttning med orörd snö. Att få kasta sig utför den i härlig offpist-åkning.

För den vintertränande orienteraren och långlöparen är det en drömsk längtan att hitta ett orört, lårdjupt snöhav att forcera. Att hoppa av från bilvägen eller skoterspåret och i några kilometer betvinga snödjupet rakt ut i den tysta vildmarken. Endast envishet, spänst och höga benlyft håller farten uppe.

Efter några sådana här pass varje vintervecka, är ingen bråtskog och inga risiga sommarhyggen längre hindrande.

Orörda snöhav är offpist-run när det är som bäst.

 

 
Molnet Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-09Lagrar du din data på Molnet och undrar vad Molnet är för någonting? När Steve Ballmer höll föredrag på KTH, sa han att det är svårt att förklara Molnet. Han tyckte att det är en diffus term.

Det är så typiskt för dessa datasnubbar och storstadsfolk att inte veta vad ett moln är. Det beror väl på att de lever sina liv där under avgastäcket och de har nog aldrig sett en himmel, men ändå ... Lite allmänbildning om livet där utanför stadsmurarna kan de väl skaffa sig. Här har orienteringssporten mycket att jobba med.  

För Steve Ballmer och andra ovetande har jag därför lagt ut en bild på Molnet när det passerade orienteringsterrängen i Idrefjällen. Molnet var så fyllt av gegabyte att det flög riktigt lågt och det vete tusan om det inte också läckte lite blöttung data för att kunna stiga så det tog sig över Städjanmassivet.

Så av vad jag vet, är detta den första publicerade bilden på det berömda och beryktade Molnet – som många hört talas om men ingen har sett. Förrän nu.

 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 11 - 20 av 2961© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.