v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg
Kart-Bosses Dagliga Reflexioner
Blå skymning Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-16Jag såg idag ett utskick med hemskt dålig reklam. Det stod: "Trött på stan? Testa en annan!"

Det märks att de aldrig har tagit sig fram i orört snölandskap i en blå skymning.

 

 
Den hemliga skidvallan Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-15

 

Åhlén & Holm har precis som Clas Ohlson grundats i Insjön. Ett Insjön som numera hör till Leksands kommun. I Åhls hembygdsförenings medlemsblad läser jag idag en trevlig annons från gamla tider då Åhlén & Holm fortfarande fanns i Insjön.

De sålde då skidvallan "Skidpolityr N:o 5921" och den beskrivs i annonsen som "oumbärlig för hvarje skidåkare i såväl töväder som kyla".

Kanske det är något för de 60.000 skidåkare som om någon vecka skall ge sig i kast med Vasaloppet? Alla vet väl hur trött man blir av att åka nio mil på Swix blå? Dags att byta till något snabbare.

Bruksanvisningen till Skidpolityr N:o 5921 var intressant:

"Skidorna böra vara väl inbrända med trätjära, därefter påstrykes av polityren ett jämnt lager, hvilket invärmes väl med sakta eld under det skidan gnides med en lapp, så att skidans yta blir glattad hård.  Pris 0,50 pr st".

Uhga, det minner mig om mina då nyinköpta Splitkein träskidor. Snabba saker. Jag var nog bara nio år. Dessa mina nya skidor vallades just så här över öppen eld på gården framför Bredmyrtorpet. Skolmästerskap dagen efter. Visserligen var jag minst i klassen, men ettrig, konditionsstark och bra på att springa. Även på skidor. Det räckte långt den gången.

Eller också berodde min framfart i skidspåret på "Skidpolityr N:o 5921".

Jag är ganska säker på att det är denna skidvalla som Norge smörjer sina skidor med nu för tiden. De måste ha hittat något restlager i källaren hos någon Åhlénbutik. Därför deras enorma överlägsenhet. Har någon sett om de använder björkved när deras vallateam tänder vallningsbrasan?

Jag tycker att de svenska landslagsskidåkarna skall gå till Åhléns och fråga efter Skidpolityr N:o 5921. Värt att pröva. Det kan i alla fall inte gå sämre. 

 

 
En recension av nya kartnormen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-12
Orienterarnas kartnorm presenteras nu i dagarna i en reviderad utgåva. Tingens exakthet är knivskarp. Lupp-marodörerna mäter och mäter på kartor. Och skriker högt. Ojandet fyller orienteringsmedierna. Diskussionens vågor har stormstyrka på många håll. Kartritarna försvarar sig med att ingen terräng är lik den andra. Alla kartor är individuella. Ingen karta passar in i kartnormen. Tydligen.

Jag håller med. Vill jag rita en karta över Champagnehöjden (eller Skumpaberget som avestaborna här säger på mitt kartutsnitt) så vill jag rita denna bubblande höjd precis som den ritades 1950. Titta på kartan! Se hur Champagnen sprutar ur kartritningen! Jubel! Konstnärligt! Man behöver inte läsa texten för att förstå att man är på Skumpaberget.

Tänk er denna höjd överförd till dagens trista, hårt låsta kartnorm. Inte ett av de gamla strecken är rätt. Allt är urtorrt. All konstnärlighet är helt borta. Orienteraren har ingen aning om att han/hon springer på det vackert berusande Skumpaberget. De upplever denna höjd som vilken annan torr knalle som helst.

Men fördelen med den moderna kartnormens urtorra sätt att återge Skumpaberget är, att om någon på 1950-talet sprang upp på denna höjd och bommade kontrollen med fem minuter, var det lätt att champagnen slog sig i benen och det blev fler krokar i fortsättningen till kommande kontroller. Med dagens petitessmillimeteranpassade kartritning, gör skumpan ingen verkan. Allt blir bara urvattnat. Och tröttheten i benen från bergsbestigningen känns inte som bubblande champagne, utan som den vanliga, eländiga mjölksyran.

Så jag saknar de gamla karttecknen i den nya utgåvan.

 

 
Tro det om du vill – men det ÄR vinter nu Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-10
Det är faktiskt vinter nu, trots att många undrar. Landskap som vid den här tidpunkten på året brukar vara snösäkra, för tankarna mer till golfspel och orienteringsspring än skidåkning. Därför måste jag försöka få till vinterkänslan hos er som läser denna blogg, för nu stundar inom några få dagar världscuptävlingar på skidor i Stockholm, Idre och Falun. Fantastiskt!

Därför bygger jag upp vinterkänslan hos er alla som skall följa dessa tävlingar, genom att här lägga ut riktigt vintriga snöbilder från Idrefjällen.

Förr hette tennisen den vita sporten men numera har längdskidåkningen tagit över och blivit den vita snösträngens sport.

Men efter Vasaloppet brukar snön numera komma rikligt här i Dalarna – och då har vi Tiomila i Falun. Det är något som inte stämmer. Precis som jag kalibrerar min skrivare minst en gång i veckan för att färger och profiler skall stämma, tycker jag att den som har hand om årstiderna, nu börjar kalibrera också dem så de stämmer. Så här kan vi inte fortsätta att ha det. Kung Bore är alldeles vilsen med när han skall hosta snöstormar över Sverige. Han brukar inte gå i stövlar på vintern. 

 
Både vitt och grönt och gräddigt Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-09Fettisdagen idag. Huvuddagen i Semleårstiden. Först tänkte jag att det vore fint att ha födelsedag denna dag och få äta så många semlor som helst ..... sedan kom jag på att det har jag ju gjort ändå, utan att ha födelsedag .....  

Idre Fjäll har vackert snölandskap just nu och några minusgrader. Där kommer det att gå fort på skidor till helgen, för på fredag-lördag-söndag arrangeras  World Cup i skicross i deras backar. Hela världseliten är på plats. De svenska skicrossåkarna har i vinter åkt mycket bra och det kan mycket väl bli svenska segrar.

På torsdag arrangeras en annan världscup på skidor i Sverige. Av alla ställen i vår blöta huvudstad. Det finns en Stockholmslåt som världseliten i längdskidåkning inte gillar just nu. Beppe Wolgers har skrivit den svenska texten:

"Åh, det är skönt, när mitt Stockholm är grönt".  

Tror inte skidåkarna tycker det är så skönt. Stackars arrangörerna har lite att stå i om det skall bli en bra Slottssprint där på torsdag. Det behöver fraktas mycket, mycket snö.

Och tänk om dessa snabba sprintskidåkare råkar ut för vattenplaning i kurvorna .....

 

 
Ensam Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-08
Om jag var ett frö till en granplanta och flög i vinden ut över kalfjället, skulle jag välja en mera spännande plats på fjället att landa på än just den här som syns på min bild. För här händer det inte mycket. Jag tyckte synd om den luggslitna granruskan som försöker överleva på denna platta yta. Enda sällskapet den har är ett brunt hav av lågkrypande ljung. Här är det endast årstiderna och vädret som bjuder på omväxling.

För att framhäva granruskans tristess, valde jag – tvärs emot alla fotografiska knep – att fotografera den mitt i bilden med Nipfjället som en fjärran bakgrund. Med denna amatörmässiga bildkomposition kom jag att ännu mera lyfta fram den ensamhet och karghet som råder just här.  

Att jag passerade vid denna lilla gran, som tuktats så hårt av väder och vind, berodde på att här passerar några långsträckor på Idreveckans fjälletapp i sommar. Just här kommer orienterarna att springa snabbt. Den slutsatsen kan ni dra av  studsmatteunderlaget ni ser här på fjället.

När jag berättade för granruskan att en del orienterare kommer att löpa förbi här i sommar, sken den sargade granen upp. Äntligen skulle det hända något spännande på denna del av fjällvidden.

Och ni orienterare som väljer vägvalet som leder förbi denna lilla gran, ni kan väl hälsa glatt när ni passerar.  Granen kommer inte att med sina sargade grenar kunna applådera särskilt livligt men på Vildmarkens arena är det tyst uppskattning som gäller.

 

 
Aha! Här är jag! Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-07

 
Detta måste vara drömmen för den som tappat bort sig i kartläsningen i Idrefjällens vildmarkssluttningar att plötsligt se denna terrängbild framför sig. En rund, tydlig höjd och på denna skymtar en markant sten.
Den orienterare som inte läser in sig här, är nog borta för evigt ....

 

 
Fred och samklang med Naturen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-06


Idag är det Samernas Nationaldag. Samerna – som är Sveriges ursprungsbefolkning – är som folkslag säregna då de aldrig har varit krigiska och hållit sig med en armé. De har i stället levt i nära samklang med naturen.

Här har den oroliga värld som vi upplever just nu mycket att lära sig.Sveriges sydligaste sameby finns i Idrefjällen och många är de renar som slagit följe med mig då jag märkt ut orienteringskontroller till Idreveckan.

 

 
Skottår Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-05Den här vintriga bilden på Nipstugan i Idrefjällen tog jag redan för en månad sedan. Jag lägger ut den så ni nu under helgen kan njuta av detta vackra landskap.

Bilden berättar också tydligt att det är skottår i år .......

 

 
Sopiga tankar Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-04


Jag har en ganska stor, halvcirkelformad trapp att sopa av varje gång det kommer lite snödamm farande i luften. Det är inte det största nöjet jag har men jag brukar tänka på dessa curlingspelare när jag sopar så jag får in deras snits. Och jag undrar om det ingår i deras träning att sopa snö från sin trapp. I så fall får de gärna komma och sopa min också.

En enda gång har jag provat på att spela curling och jag märkte direkt att det inte är en sopig sport. Jag förstod genast att det är mycket som krävs för att som Sveriges Niklas Edin, vars lag är regerande världsmästare, spela på toppnivå under många vintermånader.

Och mycket riktigt. Niklas tränar 1400 timmar om året för att kunna vara i världstopp. Sommartid gäller hård, krävande fysträning med tre tuffa pass om dagen. Elitspelarna i curling måste ha världsklass på kondition, balans och benstyrka och naturligtvis ha tekniska och taktiska anlag för spelet. Tänk på det nästa gång du ser curling spelas. Det är topptränade spelare som halkar omkring på isen.


Jag blev lite fundersam på dessa 1400 timmar. Behöver också jag träna så mycket för att sopa min trappa?

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 31 - 40 av 2961© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.