v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg
Kart-Bosses Dagliga Reflexioner
Tankar i vinterkylan Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-07


I en stor del av Sverige är det nu en tuff vecka för de som idrottar och som enligt sitt träningsprogram måste springa många mil ute i kylan. Fimbulvintern har slagit till ordentligt med isig kalluft.

Och i stiltjen i denna isande kyla står de statligt starkt subventionerade vindkraftverken helt stilla. Just när de behövs som mest. Det hjälper inte hur mycket Åsa Romson (mp) och Fridolin (mp) sitter där i Stockholm och i förtvivlan pustar och blåser rakt ut i luften. Vindkraftverkens vingar rör sig inte. De har nog frusit fast.

Därför tycker jag att vi stoppar utbetalningen av pengarna till vindkraftverken (och hoppas att de läggs ner innan ytterligare svensk natur förstörs) och i stället satsar vi slantarna på att köpa in några hundra tusen motionscyklar. Lika många cyklar som vi har invandrade personer. På varje cykel sätter vi en dynamo, kopplar ihop dem. Sedan får de arbetslösa invandrarna som arbete att trampa dessa motionscyklar. Detta kommer att ge mycket mer elektricitet än stillastående vindsnurror och framför allt kommer det att snabbt ge invandrarna – och andra arbetslösa – ett för samhället nyttigt jobb och det är inte nödvändigt att kunna svenska för att trampa cykeln.

Nu kan det vara enformigt att trampa motionscykel timme ut och timme in, så därför kan SOFT-sponsorn Nordenmark Adventure till varje motionscykel få göra sådana där kartstativ som mountainbikeorienterarna har. På dessa kartstativ sätter vi en kurs i SFI (Svenska För Invandrare) så kan de plugga på den när de cyklar.

På detta sätt har vi snabbt ordnat nyttiga jobb till invandrarna och lär dem samtidigt att prata svenska.
Vi har ordnat en stor order till Nordenmark Adventure så det företaget går bra.
Vi har blivit av med dessa djur- och naturförstörande vindkraftverk.
Och vem vet, Sverige kanske plötsligt blir en toppnation i cykling och MTB-orientering.

Är det inte konstigt att det ska vara så svårt för politikerna att tänka ut något kreativt och få något vettigt gjort ....... :-)

 

 
Dassigt värre Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-06

 


 

Nordost om Städjan, alldeles nedanför kalfjället, finns ett snår med enbuskar och penningris och genom det snåret går ett viltstråk. Vad tänkte jag när jag tog denna bild på viltstråket?

Jo, här måste jag sätta upp en bajamaja åt de vilda djuren.

 

 
En blåvit dag Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-05

 
Jag hoppade över att TV-titta på Tour de Ski och ishockeyns medaljfördelning idag och åkte i stället till Falun och spelade golf i fyra timmar. Slog mig inomhus igenom 18 hål på Halmstads golfbana.

Sedan hastade jag hem till Leksand för att se kvällens hemmamatch. Och lika väl som blåvita Finland blev världsmästare i Helsingfors så vann blåvita Leksand över Asplöven, 7-2, i Tegera arena.

Skall jag vara riktigt ärlig, är det mycket viktigare för mig att Leksand vinner sina ishockeymatcher, än att det går bra för Sveriges ishockeylag.

 

 
Ser framåt ... Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-04

 

Norges skidåkares snabba framfarter skickar ned de svenska skidåkarna i B-klassen.
Finlands hockeyjuniorer åkte nyss ifrån de svenska juniorerna och vann.
Jag börjar redan längta till orienterings-VM och revanschen .....

Eftersom blåvita Finland vann idag, ser jag fram emot att få se blåvita Leksand vinna över Asplöven i morgon.

 

 

 
Vargskinnspäls och Leksandshalsduken Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-03
Nu är vargjakten igång här i Dalarnas skogar. Åtta gråben får skjutas. Jakttillståndet kom lite sent, för från Putinesien sägs just nu att Sibirienvindar puttas mot Sverige med 30 graders köld som följd. Då hade det varit skönt med en värmande vargskinnspäls när jag skall gå på ishockey.

Jag vet att Zornmuséet i Mora har Anders Zorns fina vargskinnspäls utställd. Men det är inte till stor hjälp att få låna den, för det går flera Kart-Bossar i en Anders Zorn-päls. Den är alltså så rymligt stor att jag skulle gå vilse i den. Samtidigt skulle inte Morafolket bli så glada om jag kom i just den pälsen och samtidigt hade Leksandshalsduken på mig.

På den övre bilden ser ni ett utsnitt jag gjort ur en tavla jag har av samekonstnären Nils Nilsson Skum. Den visar en annorlunda form av vargjakt. Vargarna har alltid varit en plåga för samerna och deras renar.

Och naturligtvis har jag också tagit en bild på Anders Zorns magnifika vargskinnspäls. Den ser värmande skön ut och behövdes säkert under vintriga slädturer i dåtidens Moramarker.

Men om Leksand fortsätter att spela så värmande bra som de gjort på slutet, behövs ingen vargskinnspäls, trots Putinkyla. Det räcker med Leksandshalsduken. 

 
Lördagsträning Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-02

Jag skulle ha spelat badminton idag men min motståndare blev sjuk. Tur nog har det i natt kommit lite snö att skotta, så morgonens tänjningsövningar av hälsenorna var inte förgäves.

Och kära grannar och övrig publik på Täppgatan; om ni ser att min snöskottning består av häftiga, snabba ruscher och att jag viftar med snöskyffeln, så vet ni nu vad det beror på. Det är inte sviter efter nyårsfirandet.

 

 
Start Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-01Det naturligaste sättet att starta det nya bloggåret på är förstås att lägga ut en startbild från Idreveckans fjällorientering.

Det blir ju då en vacker start på det nya året med ett foto från ett magnifikt drömlandskap där löparna kan se både Städjan och Nipfjället torna upp sig.

På bilden syns i bakgrunden delar av Nipfjället och bilarna är parkerade längs med Trollvägen som här slutar på en höjd av mer än 1000 meter över havet.

Annars inledde jag i natt det nya året med att som vanligt bada i pool under bar himmel, medan nyårsfyrverkerierna och de brinnande luftskeppen korsade skyn. Magnifikt också det.

Det är härligt att bo så man kan titta ut över mörka skogen under nyårsnatten.

 

 
En orientering in i det nya året Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-31
I den mörka nyårsnatten tar vi ut kompasskursen in i 2016. Vi vet var vi är på kartan men framtidskartans detaljer är alltid suddigare än orienteringskartans. Men på båda kan vi planera våra vägval för att nå våra mål. 2016 ser ut att bli ett händelserikt år för Sverige och Världen och när vi vet att även orienteraren med sin detaljrika, säkra karta brukar springa bort sig ibland, gäller det att alla som orienterar efter den diffusa framtidskartan verkligen skärper sig om vi skall få en bra värld att leva i.

Och som orienterare bör ni förstås vid tolvslaget läsa min "översättning" av dikten Nyårsklockan till orienterarspråk 

Eller lyssna på den här

Och tänk på att orientering är en skogssport! Låt den inte urbaniseras mera. Orienteringen är i framtiden stadsmänniskornas andningshål ut i naturen. Där finns en viktig del i orienteringssportens och mänsklighetens överlevnad.

Därför: tänk på mina rader i dikten:
"Spring ut till skogens tystnad, ej till gatularm
och giv ditt vildmarkshjärta skaparglöden."


GOTT NYTT ÅR!

 
Mat efter impuls och upplevelse Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-30När jag i den sena kvällen kommer hem från en ishockeymatch, är det ett måste att få något att äta och dricka. Igår var det extra enkelt med menyn. Man kan säga att Leksands IF stod för idéerna till den.

För som Leksand spelade under vissa stunder (8-3 mot Sundsvall) var det naturligt att i natten fira med just en räkmacka. För spelarna stod för ett flertal sådana där nere på isen.

Till räkmackan tyckte jag att vinmakare Gary Duke´s "Hunter", gjord på druvan Sauvignon Blanc, passade helt perfekt. För Leksandsspelarna jagade bra matchen igenom och det gav resultat.  

Så går det till när impuls och upplevelse får styra matsedeln.


Här tackar Leksandsspelarna publiken för stödet under matchen.


 

 
Vi toppar tabellen! Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-29


Så här i slutet av året fylls tidningarna som vanligt med diverse analyssiffror och tabeller. Och just tabeller är alltid intressant för den som är idrottsintresserad. Jag blev glad när jag hittade en internationell tabell där Sverige var i topp! Det kändes förstås både unikt och speciellt att lilla vi är bäst.

Men när jag tittade närmare på tabellen, var det inte alls unikt. Och ordet bäst kanske måste bytas ut mot ordet värst.

Tabellen var nämligen från World Economic Forum som sammanställt i vilka länder man betalar mest skatt.

Huuva.

Sverige innehar – som vanligt – guldet medan Danmark jagar på silverplats och Frankrike ligger bronsig trea. Närmaste hoten mot medaljörerna är Spanien och Japan.

Nu är jag inte så rädd för att vi skall mista topplatsen i tabellen, för vår regering (S+Mp) har tillsammans med V och LO tänkt till hur vi med säkerhet skall behålla förstaplatsen och därför planerat att ta bort jobbskatteavdraget. Då kommer vi att springa ifrån till ointaglighet i Skatteserien.

Det gäller ju att glänsa i det lilla man har att komma med och som man är bra på!

 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 61 - 70 av 2961© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.