v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg
Kart-Bosses Dagliga Reflexioner
Julkalendern dag 7 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-07Grundtemat inledningsvis i min Julkalender har ju varit att vända
och vrida på det här med att Sveriges orienterare önskar bli
många, många flera. Det har jag nu gjort – vinklat på olika sätt –
i alla luckor ni hittills har öppnat och jag fortsätter även i dagens
lucka.


Jag märker i dessa silly season-dagar att det är fler invandrade orienterare som väljer att ta sig till Norges och Finlands klubbar nästa år, än de som kommer hit till Sverige.

Så vi måste ytterligare öppna våra gränser för just orienterare – vad än Sverigedemokraterna tycker. Jag antar att SD är motståndare till orientering, för av vad jag läst i tidningar och hört från tingsrätten, gillar de baseboll bättre. De tycker väl att det inte är nog skrämmande att svinga med en kompass när de går på röj i stan .....

 

 
Julkalendern dag 6 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-06Inte heller har det hjälpt Orienteringen i Sverige att bli fler utövare genom att vi på våra tävlingar mest använder poppiga SportIdent som stämplingssystem på kontrollerna.

Ett system där stämplingen vid varje kontroll i Tysta Skogen är ett blinkande och pipande som om orienterarna var på den vildaste hårdrockkonsert!


I alla fall låter det så i den annars tysta terrängen. Är det för att locka ungdomen till orienteringen som detta pipljud finns vid kontrollerna? Kan inte se någon annan anledning.

Kul är det att sportident-enheternas pipljud låter exakt lika som fågeln fjällpiparen. På Idreveckans kontroller är pipljudet borttaget, bara ljussignalerna används, men det piper alltså på kalfjället en del ändå. Undrar hur många som sprungit på ljudet och trott att kontrollen suttit där.

..... kul att tänka sig orienterarens min när "kontrollen" flyger sin väg .....

Detta med det besvärande pipljudet kan förstås också bero på någon politiskt vriden inriktning att de, ung som gammal, som inte klarar av att hitta sina kontroller direkt, skall få piphjälp av de som är duktigare att komma rätt? Det är ju det som sker. Hur resonerar Orienteringen? Rättvist? Tävlingssport?

Men trots alla popsnörestämplingar blir juniorklasserna tyvärr ändå bara tunnare och tunnare .....

 

 
Julkalendern dag 5 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-05
Kanske är det sant att orienteringssporten sedan 1980-talets stora boom numera fortlever för mycket på inavel. Visst känner man igen många orienterarnamn som vandrat i generationer. Så det kanske är på det viset. Men sett till antalet orienterare av idag mot vad det var då, verkar nativiteten ha avtagit.

I så fall får vi göra detta till en del av Orienteringens nya försök att bli flera. Så för att råda bot på nativiteten, föreslår jag att Svenska Orienteringsförbundet inför ett flerårigt månadsbidrag till alla orienteringspar som föder en ny orienterare. Ett slags barnbidrag till blivande orienterare. Bidraget skall utbetalas tills inskolningen i Orienteringens mysterier är avklarad.

Detta mitt förslag borde klubbas igenom på nästa förbundsmöte.

På så sätt hoppas jag att vi fortsättningsvis inte behöver uppleva att orienterarna bara producerar innebandyspelare.

På tal om att föröka sig, går det till så här när branter i terrängen blir flera. Glöm det där om Inlandsisens härjningar och andra gamla läror om varför vår terräng ser ut som den gör. Det är bara nys som någon torr vetenskapsman har hittat på för att göra sig märkvärdig. Som kartritare i många år har jag förstått hur det verkligen förhåller sig. Här ett kartutsnitt med familjen Brant som starkt styrker mina teorier. Och fler småbranter verkar vara på gång.

Och ni som klagar på att kartritarna hela tiden ritar in mer och mer terrängföremål på orienteringskartorna, tänk på att det kan vara så att Naturen förökar sig hela tiden med detaljer som bör ritas in .....

 

 
Julkalendern dag 4 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-04Ni har kanske sett att jag har en äkta fjällgran i min Julkalenders logotype. En risig sak med yviga grenar ända ned till marken. En riktig julgran med andra ord. Ibland har granar i fjällsluttningen ett så utsatt läge att de inte kan bli stora och resliga, utan stammen ligger mer efter marken och det är i stället grenarna som växer uppåt i trädform. Då gör det inget om väder och vind knäcker enstaka trädgrenar. Granen lever vidare och har ändå tillräckligt med granbarr för att leva gott. Se på denna bild som är en gran som skickar grenar uppåt och även efter marken.

Kryper man in i en sådan här gran, är det som ett skyddat rum därinne. Där brukar björnarna och jag ibland gömma oss för väder, vind och fjällvandrare. Tyvärr har vi ännu inte gjort det samtidigt i samma fjällgran.

Granarna kan också ha en del att göra med orienteringsklubbarnas ekonomi. För att Orienterarna skall bli flera, behöver det komma in mer pengar till o-klubbarna så de kan göra kreativa, förfinade insatser och öka marknadsföringen av Orienteringen och sina tävlingar.

Därför har jag här ett tips till alla klubbkassörer hur de kan bättra på ekonomin:
Orienteringen är ju en skogssport och då borde det vara extra lätt för orienteringsklubbarna att göra rejäla rotavdrag.

 

 

 
Julkalendern dag 3 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-03Andra konditionskrävande sportformer ute i terrängen ökar i antalet arrangemang och i deltagarantal.
Varför uppfinns dessa andra naturstrapatser när Orienteringen redan finns? Vad saknar Orienteringen som de andra arrangemangen har? Vad har orienteringen som icke-orienteraren skyggar för?
Det är frågor Orienteringen måste ställa sig.

Kan Orienteringen på något sätt samarbeta med dessa andra arrangemang och kanske locka över en del deltagare till Orienteringen?

När jag tittar närmare på dessa andra arrangemang, ser jag att många av dem har just orienteringsklubbar som arrangörer. Orienteringen själv med sin inbundna struktur, rår alltså för att många andra natur- och uthållighetsstrapatser lockar människor att deltaga där i stället för i orienteringstävlingar.

Anledningen till att o-klubbar är inblandade är mycket enkel. Att arrangera en orienteringstävling är en förlustverksamhet om klubben inte lyckas sälja många korvar och hamburgare på tävlingens målplats och ta ut dyra P-avgifter. Startavgifterna är låsta centralt och ligger på en sådan låg nivå att arrangören inte kan göra en tillräcklig vinst till sin klubbverksamhet och ingen vinst finns att lägga på utveckling och profilering av klubbens kommande orienteringsarrangemang. Det finns alltså inget sunt företagstänk här. Tävlingarna är i bästa fall ett nollsummespel, trots tusentals frivilliga timmar i insats av klubbmedlemmar. Hur länge kommer det att kunna fortgå?

Då är det enklare för orienteringsklubbarna att arrangera något annat i naturen som ger fler deltagare än vad ett orienteringsarrangemang lockar och där man – utan att någon knorrar – kan ta en startavgift som är fem gånger större per startande än i o-tävlingen och klubbinsatsen är minimal jämfört med ett o-arrangemang.

Andra arrangemang ger alltså en ekonomisk ryggrad till verksamheten. Nu är det inte bara pengarna som Orienteringen är ute efter, utan helst också deltagarna. Där har vi den gordiska knuten. Här behövs ett kreativt Alexanderhugg.

Det är rätt av SOFT att ha bolagiserat O-Ringen och egentligen skulle varje o-tävling drivas i bolagsform med stentuff budget. Klubben vet att det brukar komma x antal deltagare till deras tävlingar. Hur mycket i startavgifter behöver de då ta in för att gå runt och få en slant över till verksamheten samt en rejäl avkastning att investera i förbättring och marknadsföring av sina kommande o-arrangemang? Det kostar att bygga upp en kvalitétsstatus.

Att arrangera orienteringstävlingar bara för att "bjuda igen" håller inte längre i dagens svenska samhälle. Det måste i stället skapas fler intressanta orienteringstävlingar som "alla" vill springa. Även "periferiska" orienterare.

 

 
Julkalendern dag 2 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-02Jag lovade igår att idag komma med ett första förslag på hur de svenska orienterarna skall bli flera. Tomas Stenström, som är Svenska Orienteringsförbundets projektledare för "Orientera – flera och mera", nämner inte några tankar i sin artikel i Skogssport som liknar mitt förslag – men han vill gärna ha tips från andra på idéer. Så:

Mitt första förslag är att anlita Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket lyckades ju med att inplantera vargar i Sverige och nu finns dessa i ohanterlig mängd i alltför många av våra skogar och byar.

Svenska Orienteringsförbundet bör därför föreslå att Naturvårdsverkets nästa uppdrag blir att inplantera orienterare i våra skogar!

Det, om något, borde snabbt öka antalet kontrollletare.

När det gäller vargarna gör Sveriges miljöpartister – de allra flesta av dessa bor ju i storstaden – allt för att stammen inte skall få regleras genom licensjakt – men när det gäller orienterare tänker MP säkert tvärt om. För de vill nog inte ha några orienterare som trampar på myrorna i "deras" skogar. (Och detta trots att det ena av deras språkrör är från en framgångsrik orienterarsläkt).

Även om vi tillåter viss reglering av antalet orienterare så att vissa språkrör inte ska behöva låtsas gråta fler krokodiltårar, tror jag att Naturvårdverket kommer att lyckas även med detta projekt.

Orienterarna kommer att öka markant.

Vid kommande jaktsäsonger kommer därför den varnande skyltfloran i jaktmarkerna att utökas och se ut så här som på min bild.

Och för orienterarna kommer det framöver att råda delade meningar om syftet med ordet "jaktstart".

 

 
Julkalendern dag 1 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-12-01
Jag tänker låta bloggen bli en julkalender i år. Inledningsvis kommer några "luckor" att handla om den svenska Orienteringens önskan om att bli flera. Orienteringen har nu vaknat när det gäller det ämnet och i senaste numret av Skogssport handlade mycket om hur Orienteringen skall attrahera flera och mera.

I söndags hade Dalarnas Orienteringsförbund på sin årliga "Dalaoffensiven" ämnet hur Dalarna kan bli starkare och mera och flera. Så ämnet är verkligen brännhett. Tyvärr kunde jag inte närvara där i Falun då jag just nu har så många brinnande kartprojekt på gång.

Då jag inte bara skall klaga på att Orienteringen verkar ha svårt för frågan att bli flera orienterare, kommer jag redan i morgondagens lucka att presentera ett första förslag som nog ingen har tänkt på förut. Och jag kommer också att kasta andra brandfacklor i kommande luckor.

För det är naturligtvis helt åt skogen(!) att orienteringssporten undrar varför den är lite vilse(!) och tappar mark(!).

 

 
I steget ..... Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-29

 

På Fotografiska i Stora Tullhuset vid Stadsgårdshamnen i Stockholm har just en utställning med bilder av den excentriske modefotografen Guy Bourdin öppnats. Helt suveräna bilder, tagna på ett galet genialiskt sätt.

När jag såg en av bilderna, tänkte jag direkt att något liknande grepp har ju också lilla jag haft en gång när jag var på en vitlavsås vid Burusjön i Idrefjällen.

För så här ser en detalj ur en modebild på skor ut som Guy Bourdin tog för modehuset Charles Jourdan i Paris:Min bild på vandrande Muckbootstövlar knatar på på samma sätt:Skillnaden är förstås att Guy Bourdin säkert fick en svindlande summa pengar för sin bild – medan jag fick blöta strumpor .....

 

 
WHITE FRIDAY! Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-27
Överallt i tidningar och på internet har läsarna de senaste dagarna kunnat se svarta plattor med texten Black Friday i vitt.

Svart fredag. Varför? Kan den bli ljusare än så här? Leksand vann ju med 4-2 över Björklöven i kväll. Då kan det inte vara svart fredag för andra än björklövingarna.

Själv var jag förutseende tidigare idag och köpte en stubbe Princesstårta på Siljans konditori för att fira den väntade segern. Eftersom jag gillar skogen, valde jag förstås en tårt-stubbe. Och till den lite sten-dricka: Châteauneuf-du-Pape. Vilken kväll!

Men nu tillbaka till texten Black Friday. Hur kan så många stava fel i en massa annonser? Det rätta skulle förstås ha varit en strålande klar White Friday. Siarna som var säkra på att det skulle bli en black friday, måste ha spått färgen på denna fredag i kolsvart, peruansk kaffesump. Och inte räknat med "nya" Leksand på hockeyplanen.

Lägger därför ut denna rättelse till alla som annonserat om Black Friday:

 
Myrtrollet Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-26Det finns ett Myrtroll alldeles invid där jag brukar ha målet när jag håller till vid Nipstugan med Idreveckans tävlingar. Ni ser Myrtrollet på bilden. Det håller till i en liten sankmark inom hörhåll från målet. De tävlande som ser denna varelse, uppfattar Myrtrollet bara som tre gölar i en våt myr. Men det är bara ett kamouflage för ett otränat öga.

Jag brukar stanna till vid Myrtrollet varje gång jag passerar där. Det är alltid härligt att höra vad som berättats i eftersnacket från orienterarna. Långa stories. Hur de hjälplöst försvunnit i Bermudatriangeln eller tagit helt slut i den tvära bäckravinen när de var på väg mot den sista skärmen. Hur de tagit rygg på någon ute på kalfjället, någon som såg ut att springa i den rätta kompassriktningen. Men hur de till slut hamnat vid fel kontroll och inte visste var de var. Hur de sett orienterare springa kors och tvärs på fjällvidden – men vem skulle till den kontroll de bommat?

Dock hittade alla tillbaka från sina äventyr och var en upplevelse rikare. Så man kan säga att det trots allt blev ett lyckligt slut på alla utflykter.

För orientering är och skall vara en spännande upplevelseidrott.

 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 91 - 100 av 2961© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.