v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Om brunstgropar Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2010-02-06"Hur ser en brunstgrop ut egentligen?" Så löd en fråga jag fick efter att jag nämnt ordet brunstgrop i ett inlägg häromdagen.

Eftersom jag fotograferar "allt" jag ser i naturen så är det lätt för mig att svara. Det är bara att titta på mina bilder – som förstoras om ni klickar på dem.

När en älgtjur blir brunstig, sparkar den upp en brunstgrop, urinerar i den varpå han vältrar sig i gropen. Varför älgtjuren beter sig på detta vis, antas bero på att han då får en speciell brunstvittring.

Det är väl tur att vi människor inte tar efter naturen i allt .....

När en älgtjur i detta tillstånd får vittring på en älgko – om hon så är flera kilometer bort – skall han bara dit. Flera gånger när jag ritat orienteringskartor eller sysslat med kontroller i skogen så har en älgtjur kommit rätt mot mig. Han är då i en annan värld och ser mig inte fast jag finns rakt framför honom i hans stråk bort mot älgkon. Jag brukar släppa älgtjuren riktigt nära mig innan jag säger "du behöver väl inte kliva rätt över mig". Allt för att få se hans våldsamma språng rakt upp i luften innan han vilset rusar iväg åt något håll.

Nu tror jag att han lugnar sig rätt fort och får sin älgko till slut ändå.

På bilden här nedan kan ni se att en älgtjur har gjort tre brunstgropar i rad.

Fotos: Kart-Bosse.

 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.