v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2007 Maj arrow Så överlever du i björnskogen
Så överlever du i björnskogen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-14
Andy&Stefan har i bortåt 25 år hjälpt mig att sätta ut/ta in kontroller för Idreveckan. Det är starkt gjort och då framför allt när man känner till deras rädsla för att träffa på en björn i markerna. Varje gång som jag ser en bajsvarm björnspillning så tänker jag direkt: undrar var Andy&Stefan är? Jag vill inte att de skall se vare sig spillningen eller björnen då de är ovärderliga för kontrollarbetet. Läs nu här om hur de löst björnproblemet:

Jag har märkt att de under årens lopp har smusslat en hel del med sina ryggsäckar innan de dragit iväg på sina rundor ut i markerna. Efterhand har jag kommit på dem med att ha hittat på ett försvarssystem mot björnar. Förutom skärmar och kontrollställningar så fann jag detta innehåll i deras ryggsäckar:

Sakerna är:

I förebyggande syfte:

En pingla hängd i ett snöre på ryggsäcken. Pinglan låter hela tiden när de tar sig fram i terrängen.

Tanke: björnen hör var de är och försvinner.

Min analys: De frigående fåren däruppe brukar ha pingla, varför björnen tror att A&S är frigående får och björnen kommer i stället dreglande i fyrsprång. 

Visselpipa i ett snöre.  A&S blåser i visselpipan med jämna mellanrum.

Tanke: björnen hör var de är och försvinner.

Min analys: björnen tror att domaren har blåst straff och därför kommer nallen dreglande i fyrsprång för att se upplösningen.

Notblad med nationalsången. Ingenstans i världen har "Du gamla, du fria" sjungits fler gånger än i Idrefjällen. A&S kan den till heshet utantill.

Tanke: björnen hör var de är och drar iväg.

Min analys: Oerhört effektivt. När A&S "sjunger", rinner till och med fjällbäckarna åt fel håll. Tittar ni noga på bilden så är notbladet inte det med vår nationalsång på då jag inte hittade något sådant, utan ni får hålla till godo med "The way you look tonight" för klarinett. Tänk också på att inte sjunga "Mors lilla Olle" i skogen för då kommer björnen direkt och tror att du tänker bjuda på en slatt blåbärssoppa som blivit kvar sedan du tränade för Vasaloppet.

Bullen på ryggsäcken hänger i ett snöre.

Tanke: när björnen anfaller så sliter A&S av bullen och slänger den till björnen. Medan björnen äter upp bullen, hinner de sätta sig i säkerhet.

Min analys: tänk om björnen vill ha kaffe till bullen? Kaffetermosen är då i ryggsäcken på flyende A&S.

Blir det Närstrid så innehåller ryggsäcken två försvar. Yxan är lättförståelig men vad gör en Sprayburk med 5-56 i försvarsarsenalen? Jo, A&S har testat allt vad sprayburkar heter och kommit fram till att 5-56 går överlägset längst. När björnen anfaller gäller det att spraya långt om det skall hjälpa.

Jag läser i Clas Ohlsons katalog om Art. nr 35-801 Rostlösare CRC 5-56. "Rostlöser, rostskyddar, rengör, driver ut fukt, smörjer m.m. 200 ml. 49:00".

Det är otroligt att CO har missat att 5-56 också är bra mot björnar! Björnen har ju rostbrun päls så det borde vara självklart!

På onsdag åker A&S och jag till Idre Fjäll och sätter ut sommarens fasta kontroller. Då skall jag smygtitta i deras ryggsäckar om de uppfunnit något nytt i deras eviga kamp mot Björnen. 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.