v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2007 Maj arrow Paparazzi och björnar
Paparazzi och björnar Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-24

Även i år hjälpte de trogna kontrollutsättarna Andy&Stefan till med utsättningen av Fasta kontroller och Naturpasset. Detta trots deras ständiga björnfrossa.

Som vanligt var det ett tisslande och tasslande innan de drog ut på sina rundor men jag kunde inte se varken bullar, pinglor eller visselpipor på ryggsäckarna och jag såg inte heller till någon sprayburk 5-56.

Att de läst mina avslöjanden om dem, det visste jag, men det borde inte bota deras björnrädsla. Det var något mystiskt på gång då de trots allt verkade lugna.

Plötsligt kände jag paparazzifotografen krypa inom mig. Här skulle avslöjas! 

Det rätta tillfället ansåg jag vara när de skulle från Gränjesvålens kalfjällskant ned i skogsterrängen söderut. Här brukar björnar stryka förbi. Här skulle A&S inte gå ned för sluttningen utan någon säkring mot nallarna.

Jag lurpassade på dem när de gick fram mot tvärsluttningen. Ingen av ryggsäckarna verkade preparerade på det vanliga sättet.

Men vad hade de på huvudet? Jag tryckte på kamerautlösaren och fick denna bild:

Andy sätterupp armen till skydd på äkta megastar manér medan Stefan lyssnar i de hörlurar han har på sig och märker därför ingenting.

A&S brukar aldrig gå omkring med hörlurar i terrängen. Här är något hemligt på gång.

Lyssnar de på musik? Eller radio? Eller vad har de hörlurarna till?

Jag zoomar mera och får till denna bild:

Vad är den lilla dosan som sitter instucken vid axeln? Ser inte ut att vara vare sig iPod eller en liten radio.

Aha! Det är ju en hörselförstärkare!

Konfronterade med mina bilder så föll de till föga och erkände att de hade ordnat med hörselförstärkare så att de skulle höra bättre än björnarna. De hade alltid känt sig underlägsna mot björnarna i lukt och hörsel och däför tyckt att de levt farligt i Idreskogarna.

– Hur bra hörs det då med denna utrustning?, frågade jag.

– Ja, sa Stefan, igår satte jag på mig hörselförstärkaren när jag var nedanför Slättvålen. Jag ville kolla så att det inte var några björnar i närheten innan jag gick in i ett tätt område. När jag satte på mig hörlurarna trodde jag att min sista stund var kommen för jag hörde direkt hur det trampade och stampade av massor av fötter i området. Just innan jag skulle till att svimma så såg jag att jag stod invid en myrstack ...

När A&S åkte hem i söndags så hade de ännu en gång varit i Idrefjällen utan att träffa på en enda björn. Och den här gången hade modern teknik fått dem att känna sig lugna.

Den 20:e juni juni kommer de upp igen till Idre Fjäll och då gäller det Idreveckan. Då skall de ut med kontroller i den verkliga vilda björnskogen. 

Spännande fortsättning följer!

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.