v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2007 Maj arrow Älgjakt med Canon (inte kanon)
Älgjakt med Canon (inte kanon) Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-25

Min ambition har i flera år varit att ta mig fram i Idreterrängen på ett sätt så att jag en dag skulle lyckas träffa på en björn i vilt tillstånd och då hinna fotografera denne.

Enklast vore förstås att göra som proffsfotograferna och bygga sig ett tillhåll på en plats där björnar brukar passera. Lägger man sig där i några dygn så brukar det ge resultat.

Nu har jag tyvärr inte den tiden att lägga ned på ett projekt som detta utan jag måste alltid skynda mellan olika kontrollpunkter. Det gör det lätt för björnarna att hålla sig undan för mig. Mitt hopp är förstås att någon av dem en dag skall svikta i sin uppmärksamhet.

Veckan som var, sänkte jag ambitionen till att i alla fall lyckas få en älg på bild. Dock visste jag att dessa fjällmarksälgar är betydligt skyggare än de älgar som jag växte upp med i Västerbergslagen. De flyttade sig högst ett par hundra meter när jag sprang på dem i skogen. Älgar i Idrefjällen är mycket mera vaksamma och de brukar jag bara få se på långa avstånd  där de verkligen älgar iväg från mig.

Men nu försökte jag för första gången komma fotonära en Skogens konung här uppe.

När jag markerade kontroll 40 - en liten höjdfot som bara H21 har - så hörde jag att det knäppte i klövarna på en älg. Den var mindre än 100 meter från mig - men bakom en liten åsrygg. Jag såg ut en skyddad, tyst väg som jag skulle kunna ta upp över åsen och började snabbt ta mig fram efter den. Nu gällde det!

Tyvärr hade nog älgen fått en viss vittring av mig - men den visste nog inte var jag fanns någonstans. Därför uppträdde den oroligt och kom plötsligt upp mot mig från den andra sidan av åsen.

I den tusendels sekund som som älgen såg mig, tvärvände den runt och sprang brakande iväg i tätskogen. Jag hann bara med ett snabbskott "från höften" och denna bild är allt som jag fick med mig från detta älgmöte.

Båda kände vi till att den andre fanns där i terrängen men båda blev vi också lika överraskande förvånade när vi sprang ihop så här hastigt.

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.