v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2010 Juli arrow En utvald startpunkt
En utvald startpunkt Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2010-07-07


Startpunkten till den första etappen på årets Idre 3-dagars var en sten i kartans nordvästra hörn. Stenen ligger vid kartkanten och är det första rekognoserade där på kartan. Det betyder att den som ville springa utanför kartan, behövde bara köra kontrakurs till kartkorgarna några meter bort, så var det fixat.

Att jag valde den här stenen som startpunkt var av två anledningar. Den första var att det blev bra sträckor från stenen bort till ett stort antal förstakontroller i området österut.

Den andra anledningen var att jag ville se hur snabbt orienterarna i de olika klasserna läste fast sig på kartan. För stenen ligger vid foten av en sluttning med en ganska tvär liten vitlavshöjd uppe på sig och denna lilla mjölksyrabacke över höjden var det alldeles onödigt att välja då det längre fram på alla banor väntade massor av tuffa motlut som skulle kräva mycket kraft och göra att det blev en hård dag i vildmarken ändå.

Det var därför jag drog många av startsträckorna rakt över denna höjd.

De allra flesta av elitorienterarna rundade elegant detta första hinder – se som exempel bilden jag häromdagen lade ut på Mattias Karlsson. Där står jag vid höjdens östra fot medan Mattias rundar vid den norra foten och försvinner upp i landskapet.

Men merparten av de tävlande ödslade ork och sprang upp på höjden. Först där tog de itu med kartläsningen. En liten seger för banläggaren.

På min bild här nedan ser ni spridningen över höjden en av startminuterna. Pigga ben den första stunden.

 


 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.