v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Upp i bergen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2010-07-30


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter några härliga dagar i Nerja, lämnade jag det havsnära livet och bilade upp i bergen. Jag hade inget förbokat boende där men räknade med att finna något ledigt i den urgamla staden Granada, 240.000 invånare och med en historia från år 600 f.Kr.

Och visst hittade jag ett spännande boende; hotellet Alhambra Palace med fantastisk utsikt över hela staden och långt upp i Sierra Nevada. Den som byggde hotellet för prick 100 år sedan, måste ha hämtat ritningarna direkt ur "Tusen och en natt". Sagolikt vackert hotell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med kort gångavstånd till det stora borg- och palatsområdet Alhambra – som började byggas på 1200-talet och som tillhör UNESCO´s världsarvslista – kändes mitt boende kulturhistoriskt. Allrahelst som den arabiska gamla stadsdelen Albaicín, som också finns på samma världsarvslista, låg inom synhåll.  

På en liten restaurang i just Albaicín fick jag en sen kväll uppleva ett uppträdande av några fantastiskt duktiga flamencodansare. Jag hade kommit fel i de trånga kvarteren men efter flamencodansen tyckte jag ändå att jag hittat rätt.

Det är skillnaden det mot orienteraren som när denne kommer fel också är fel.

Jag har gått igenom hela Alhambra förr men inget kunde hindra mig från ett återbesök. Det finns så mycket vackert och annorlunda att upptäcka där. Vid entrén fick jag en karta över området och naturligtvis orienterade jag den rätt med hjälp av kompassen i min iPhone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alhambra är inte bara gamla stenar att titta på (borgar, murar och palats) utan Alhambra har också många vackra parkområden. Som det på bilden här ovan. För att få lite liv i kompositionen, lät jag katten – som finns till vänster i bilden – fånga en mus och leka kattleken med den en stund.

Förvisso inte lika mäktigt som när våra vargflockar tar en älg och sliter den i stycken långt innan den har dött – men något åt det hållet är kattens lek med musen.

Härifrån till att tänka på den blodiga tjurfäktningen i Spanien är steget inte långt. I Katalonien i nordöstra Spanien, har de just tagit ett beslut på att förbjuda denna urgamla tradition av djurplågeri. Tänk om vi i Sverige vore lika förståndiga som katalonierna och förbjöd vargarnas grymma djurplågeri. Vi är faktiskt inte ett dugg bättre än tjurfäktarna när vi nu under de senaste åren återinfört detta barbariska djurplågeri i våra skogar.

I ett fönster i ett palats i Alhambra står detta vackra hjortdjur och tittar ut över staden och de närmaste bergen. Ett hjortdjur som nog är förnöjt med att vara gjort i plåt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.