v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2011 Mars arrow Mardi Gras – och vägval
Mardi Gras – och vägval Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2011-03-08
Idag är det ännu en röd helgdag i min almanacka. Det är nämligen Fettisdagen och det betyder att idag får man äta semlor för första gången den här vintern. I alla fall säger det religiösa kyrkoåret så.

Har de rätt, vet ni som läser den här bloggen att i så fall har jag syndat rejält ... i år igen.

För 55 dagar sedan började Siljans konditori här i Leksand att sälja årets semlor. När jag nu efter 55 dagar löper in på stadion för varvning , har jag hunnit äta 57 semlor och en del semletårtor. Jag har alltså ryckt redan på första varvet.

En anledning till att det springer iväg med antalet konsumerade semlor för mig är att kunder och vänner ofta ringer och säger att de om en stund bjuder på en semla på konditoriet. De vet min svaghet för detta bakverk och genom mig legitimerar de att själva äta en semla fast de annars av olika konstiga anledningar försöker avstå. Denna invitation tackar jag förstås inte nej till – inte ens fast jag redan har ätit en semla den dagen.

Nu blir det träning i vägval. Om man skall till kontrollen på bilden och kommer till semlan från sydväst, finns det fem huvudvägval att välja mellan. Flåsorienteraren väljer att runda till höger eller vänster om semlan medan Streckorienteraren som vanligt springer i kompassriktningen rätt över allt i sin väg. Så har vi Finlirarna som är njutningsorienterare. För dem existerar bara två vägval i det här fallet och de har riktigt svårt att bestämma sig. Antingen skall de ta vägen genom den goda grädden eller också kör de rakt igenom bullen för att äta sig igenom den härliga, energigivande mandelmassan.

Vilket vägval är då bäst? Min analys är att en orientering på en fettisdag innehåller många semlekontroller, så Streckorienterarna tappar snabbt farten på grund av all mjölksyra de drar på sig i bullklättringen. Flåsorienterarna får dålig ork på slutet av energibrist medan Finlirarna spänstar i mål med massor av krafter kvar och grädde och mandelmassa runt munnen.

Vilken orienteringstyp är du?

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.