v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2011 Mars arrow D16 på fjället
D16 på fjället Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2011-03-25

 

Jag har många gånger haft anledning att skriva om Tove Alexandersson, Stora Tuna OK och hennes framfarter under Idreveckan. Hon imponerade på mig redan i riktigt unga år  med sin starka löpning och tidigt drivna orienteringsteknik. Hon har alltid tänkt orientering rätt.

Nu verkar Dalarna producera ytterligare ett stjärnskott som också kan bli hur bra som helst och som också gärna springer i äldre klasser för att snabbt förkovra sig i orienteringens svåra konst. Det är Frida Sandberg, Säterbygdens OK. Hon hann inte fylla junior innan hon blev uttagen i det svenska juniorlandslaget.

Sommaren 2010 sprang hon D16 under Idreveckan och hon vann samtliga fem tävlingar som hon ställde upp i. I dag skall vi titta på hennes lopp under den första dagens Fjällorientering.

Till den första kontrollen valde löpstarka Frida att köra rätt över högsta delen men hon tog sedan en alldeles för svår ingång till kontrollen. För här kryllar fjället av detaljer och sänkorna är ravindjupa och det gör det svårt att överblicka var man är i sluttningen. Man måste ha en plan.

För de D16 som inte är så drivna i orientering, tänkte jag mig det streckade gröna vägvalet. Först spara krafter till banans jobbiga avslutning genom att springa norr om högsta platån och därefter landa mot stigarna. Redan vid första stigen syns de tydliga höjderna vid stigen nedanför och därifrån är det lätt att läsa av detaljerna längs stig 2. Kontrollen är lätt att ta från stigen, då åsen leder rätt ned i ravinen med den stora kontrollgropen. Om Frida valt denna avslutning, hade hon varit några minuter snabbare till den första skärmen.

Nu var det tydligen så att de flesta av tjejerna i D16 inte hade någon plan här och de bommade därför 6-10 minuter så här redan på den första kontrollen.

Tvåan i klassen i denna fjällorientering, Ida Wadman, Katrineholms OK, valde att runda högsta delen i en högersväng. Om hon tagit sig upp i passet mitt på sträckan, hade hon haft ledstångsorientering och kunnat stå på för fullt. Nu blev hon "hängande" i sluttningen nedanför och fick jobba betydligt mera med att hålla löpriktningen. Hon fick också en svår ingång till skärmen.

Snabbast till första kontrollen var Emmeli Axmalm, Sävedalens AIK men jag vet inte vilket vägval hon tog. Emmeli hade bästa tid till 1:an men också längsta tid till 2:an.

Frida Sandberg var snabbast till både 2:a och 3:e skärmen men Ida Wadman gick också rätt och ledde sammanlagt. På den fjärde kontrollen ramlade Frida ned för långt bland träden i sluttningen medan Ida sprang rätt i skärmen. Här hade Ida en ledning med 1:27 före Frida.

Den 5:e kontrollen borde egentligen inte vara svår men då många banor hade kontroller i terrängen runt omkring, gällde det att läsa kartan ordentligt. Denna långsträcka bjöd in till hög fart och då kan det gå så här vid kontrolltagningen. Ida fastnade i ett område där det fanns två andra kontroller och Frida passerade vid västra slutet på surdraget där det också satt en skärm. Nu redde Frida snabbt upp det hela och tog över ledningen i tävlingen.

Till kontrollerna 6, 7 och 8 var det bara strecket som gällde men det var segt, segt motlut hela tiden. Här visade Frida sin löpstyrka och hon var mycket snabbare än sina konkurrenter till dessa kontroller.

Till slut vann Frida Sandberg denna fjälletapp med 5:34 minuter, trots att hon hade vissa problem på tre av kontrollerna.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.