v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2011 Mars arrow Ultralångt är tufft
Ultralångt är tufft Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2011-03-29


Jag gillar att läsa om ultralånga tävlingar världen över och sådana finns det långt fler än man kan tro. Några har ett lätt orienteringsinslag i sig men de flesta är rena löpartävlingar på vägar.

Det är alltid trevligt att följa Team Rockrunners förehavanden. De räds inte buslånga träningspass och de deltar i allehanda långtävlingar. Björkliden Arctic Mountain Marathon (BAMM) verkar vara deras huvudmål varje år och då helst i den stentuffa klassen 70 km. Deras blogg innehåller många härligt skrivna reportage med vackra bilder från det de företar sig men deras interna gnabb är också roande. Trots sina ultralångdistansprofiler har flera rockrunners under åren vågat komma till Idreveckan och där visat att de också behärskar att springa svår orientering om det behövs.

Jag följer också Jonas Buud från Mora. Han sadlade om från att vara en duktig orienterare till att börja springa ultralånga lopp på vägar. Han har nått stora framgångar i denna tuffa sport. Både 2009 och 2010 blev Jonas europamästare i löpning 100 kilometer och båda åren var han tvåa i världsmästerskapen på samma distans.

I Täby Extreme Challenge över hela 161 kilometer sprang Jonas på tiden 12:32:04. Tvåan i tävlingen hade 17:05:40 ... De senaste fyra åren har Jonas vunnit Swiss Alpine Marathon varje år. Detta är bara några av hans framgångar.

Som orienterare sprang Jonas åt sig en fin 3:e plats på fjälletappen under Idreveckan 2006. Se karta här nedan.

Under den senaste helgen kom norska vänner från Hamar i Norge till Leksand. Det var trevligt och jag hade nöjet att få träffa Ellen Wold från Romerike Ultraløparklubb. Hon är den verkliga superultralånglöperskan. Som enda norsk kvinna har hon lyckats genomföra Grand Union Canal Race från Birmingham till London. En nätt sträcka på 233 kilometers nonstoplöpning. Hon sprang på 43 timmar och 58 minuter.Imponerande!

Alltså löpning i mer än 23 svenska mil i ett enda lopp. Detta att jämföra mot banlängderna i orientering som bara tycks blir kortare och kortare även på tävlingar som orienterarna fortfarande kallar långdistans. Vi fjärmar oss mer och mer från att vara en tuff sport.

I det natursköna Tällberg som ligger alldeles norr om Leksand, kommer det till hösten att arrangeras ett nytt lopp på halva maratondistansen; Tällberg Halvmarathon där Leksands Orienteringsklubb är medarrangör. Det kommer inte att bli något av de snabbaste halvmarorna då det är några sugande motlut för löparna att forcera – men det kommer att vara ett minnesvärt lopp med underbar utsikt från en bana som omges av vacker dalabebyggelse och närhet till Siljan.

Jag har ritat en karta över tävlingsbanan.

 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.