v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2011 Oktober arrow Rörliga orienterare
Rörliga orienterare Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2011-10-27

 

Ibland hänger jag upp mig på vissa ord när jag hör dem för ofta. Ett av dessa ord är "orienteringsrörelsen" som används här i Sverige.

Att springa orientering innebär ju många olika rörelser, så det är inte lätt att förstå vilken av dessa som åsyftas av de som använder ordet. Är det när vi i farten orienterar kartan mot norr som vi gör en orienteringsrörelse eller är det när vi stannar till och på gammaldags manér vrider in kompasshuset för att få en riktning mot nästa kontroll. Eller är det glädjeskuttet vi tar när orienteringsskärmen sitter just där vi hoppades att finna den? Inte lätt att veta.

Eftersom man rör sig i nästan alla sporter är en rörelse inte något som är unikt för orienteringen och därför kan jag inte förstå varför ordet  används så ofta i orienteringssporten. Har ni hört talas om spjutkastarrörelsen, häcklöparrörelsen, fotbollsrörelsen eller cykliströrelsen? Nä, inte jag heller. Är det bara orienterarna som tycker att de rör sig?

Aha! Vänta ett ögonblick. Min inbyggda sufflör viskar något till mig.

Jaha, är det så. Det är nog det gamla flumordet `rörelse´som åsyftas. Negativt, segt 70-tal, alltså. Omodernt nu. Då förstår jag. Visst var tillväxten av antalet orienterare stor på den tiden men det berodde inte på någon politisk flumverksamhet utan på att vi fortfarande var ett lättränat folk med hyfsad grundkondition och som gärna ville ha tuffa utmaningar. Det är inga tider vi kan återvända till nu utan i dagens rekrytering får vi spela med de pjäser vi har.

När jag idag hör någon använda ordet `rörelsen´ om orienterarna, tror jag att personen också vill döpa om tidningen Skogssport till Kamratposten.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.