v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2011 Oktober arrow Orienteringsterränglöpning
Orienteringsterränglöpning Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2011-10-29

 

"Bättre tio orienteringskontroller i skogen – än en i staden", löd min ordspråksversion.

Jag hoppas verkligen att detta också är orienteringssportens framtida inriktning. Än så länge vistas de tävlande hyfsat mycket ute i skogsterräng.

Ändå känns det som att orienterarnas kontroller alltför ofta hamnar i och invid tätorterna. Är det inte tv-vänlig orienteringsterränglöpning på någon arena så är det sprintlopp i djur- och nöjesparker. För det drar många tävlande. Men det är också orienteringsterränglöpning.

Naturligtvis kan vi – och ska vi – dra nytta av detta. I djurparkerna blir då  den enda skillnaden mellan sprintorienterarna och parkens apor att sprintorienterarna inte springer runt i en bur. Men båda sorterna blir lika betittade av övriga besökare. På kvällen kan sedan orienteringsarrangören räkna den dagens alla entrébetalande som åskådare och vips är det bara att gå ut i media med att orienteringen blivit en stor publiksport för såväl ung som gammal.

Lite lurigt är det förstås om aporna studerar sprintorienterarna och ser hur de gör när de springer där i djurparken. De är så lättlärda, de där bananätarna. Och sprintorientering är orienteringstekniskt oftast en banan banal form av orientering. Så tänk om aporna anmäler sig till nästa parktävling och utmanar sprintorienterarna ...

Vilken grej, förresten! TV får en ny tävlingsform att sända. Duellen. Ett program som slår ut både Skavlan och Kalle Moreus.


Kanske att jag i framtiden uppgivet suckande måste ändra mitt ordspråk till:
"Bättre en vilsen långdistansorienterare i storskogen – än tio sprintorienterare i djurparken."

Jag kanske är den enda som tycker så då.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.