v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Hem
Ord och bild Fjällsprinten Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-03-30


Fjällsprinten är en fartfylld orientering uppför och nedför den tvära, detaljrika Lillnipsväggen. Då segertiderna ligger omkring 12-14 minuter, måste det gå undan ordentligt - trots mjölksyrans härjningar i benen. För att vinna bör man vara duktig på att springa både tvärt uppför och störtloppsliknande utför och samtidigt hålla hårdkoll på kartan. För kurvbilden är bucklig som en tvättbräda med många höjder och sänkor tvärställda mot lutningen.
Inlandsisen tänkte nog på mig som banläggare då den skrynklade till denna sluttning på kalfjället.
Det här liknar alltså mera en halverad medeldistans än en sedvanlig sprintorientering och därför har jag döpt tävlingsformen till fjällsprint.
Det trevliga är att orienterare som annars aldrig kan tänka sig att springa sprint (främst äldre personer som inte kan höja tempot och icke löpstarka orienterare) ställer upp i denna sprintform. De inser att går de rätt kan de vinna ändå, då det till skillnad från vanlig sprint är full orienteringssvårighet på banorna.

 

 Det är alltid vidunderlig utsikt från startplatsen på Fjällsprinten. Så även i år. Före start går det att ladda för loppet genom att njuta av vidderna.
Men som bilden visar, gäller det att komma in i kartläsningen direkt när man har startat och glömma det storvulna omkring sig.

 

 Nipfjällets mäktiga silhuett med sten och rasbranter bildar en tuff fond bakom de tävlande. De två orienterarna i bildens högra kant står i en kontrollsänka. De verkar vara lite konfunderade, så troligen är de inte vid rätt kontroll.
Mitt i bilden syns huvudet på en annan tävlande sticka upp ur en sänka. Ja, titta noga och klicka på bilden så den visas större.
Jag sa ju att detta landskap är skrynkligt.

 


Från målområdet kan publiken följa de tävlande hela tiden. Banorna är lagda så att det springer orienterare i alla riktningar och det finns många kontroller i området. Det är en grann syn med alla dessa klubbdräkter som rör sig på kalfjällssluttningen.

Och visst syns det när någon irrar sig kvar för länge därute ... kanske blir jag anmäld för att bryta mot orienterarnas personliga integritet när jag visar upp dem så här. Orienterarna är ju vana att i det fördolda bomma sina kontroller och inte visas upp som den värsta friidrottare.

Förstorar ni bilden, ser ni att det vimlar av tävlande i området.

På bilden syns över hela sluttningen skuggningar av alla höjder och sänkor som ligger i vinkel mot fallriktningen. Unik terräng som har bildats på samma sätt som rogenmorän.
 
Högre upp i kontrollväggen och nedom stenfältet som finns längre bort på Nipfjället, ligger lite midsommarsnö kvarglömd. Dessa kvardröjande snöfläckar älskas av renarna som brukar lägga sig i dem för att få lite svalka i sommarvärmen.

 

 

Här där sommarvägen slutar, 1006 meter över havet, kommer målet för Fjällsprinten att vara också i år.
På bilden ser vi hur de som inte springer, sitter och kollar in tävlande orienterare på naturens egen storbildsskärm.
Direkt från vildmarken sänder denna Orienteringskanalen live till publiken.

 

 

 
< Föregående   Nästa >

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.