v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Maj arrow 1 maj - den röda dagen
1 maj - den röda dagen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-05-01Idag är det 1 maj och det händer fortfarande att en och annan går i något 1 maj-tåg här i Sverige. De förståndiga åker i stället till någon orienteringstävling, springer en bana, bättrar på konditionen  och får frisk luft i lungorna.

De allra senaste åren har 1maj-tågen varit de enda tåg här i Sverige som hållit tidtabellen. Och det trots att 1 maj en gång i tiden instiftades som helgdag för att några i samhället skulle få vara plakat. Förlåt, skulle bära plakat, menar jag. Enligt rapporter från Sverige nu på morgonen, har dock den första varianten använts flitigt under natten.

Jag har kollat lite på dagens 1 maj-tåg och läst på plakaten. Jag fann att de i gammal ordnings skull mest bestod av mossiga, vänstriga manifestationer. Men det nya, friska var att en del av orienterarna - som inte tävlade idag - nu fanns där med plakat som rörde om i processionerna. Åtminstone i fantasin på min teckning .....

Precis som de med röda plakat inte åtnjuter någon större förståelse hos Sveriges regering - vilken färg den än har - så är det lika med orienterarna i detta 1 maj-tåg. De kommer inte så långt på förbundsmötena - men om de får gå här i 1 maj-tåget och stampa lite i marken och skråla lite, blir de sedan lugna och fogsamma. För de orienterare som inte blir hjälpta ens av denna terapi, finns  alltid orienterare.nu att ta till.

Visst är det lite kul att se orienterare gå i ett rött 1 maj-tåg, då orienteringen som sport kräver så mycket av den tävlande, både intellektuellt och i löpstyrka. Med andra ord är det en tuff, individuell elitsport på den yttersta högerkanten - för att tala politiskt språk denna dag.
Det är förstås därför som det skär sig mellan grupperna på bilden.

Tidigare fanns det en motvikt till elittänket i skogen, då ryggsäcksfolket länge satt kvar vid tävlingsplatsen och pratade missar och karta och levde upp till vissa röda plakat - men nu har de flesta så bråttom hem när de kommit i mål, så de hinner knappt duscha en gång. Det är alltså bara tävlingsmomentet som lockar.

Det är nog därför som det så ofta talas om återinförande av B-klasser. För i dessa tävlade man - och mot jämnåriga. Öppen Motion har alldeles för mycket "Fjäril vingad syns på Haga" över sig och skapar resultat ingen frågar efter.

Som sagt, det är tävlingsmomentet som lockar mest. Även 1 maj.

 

 
< Föregående© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.