v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Juli arrow En blöt weekend
En blöt weekend Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-07-08Denna weekend gick helt i vattnets tecken. På lördagen var jag åskådare på Leksandsrodden som ingår i Stora Kyrkbåtsrodden på Siljan. Leksandsrodden är en urgammal tradition som startade 1936 då kyrkbåtar började tävla med varandra. Nu finns det tävlande kyrkbåtar i många av byarna runt Siljan. Och träningen inför varje säsong för att platsa i det egna laget i båten är flitig.

Banan i Leksandsrodden är 2600 meter lång. Segertid för herrarna brukar vara drygt nio minuter och bland damerna drygt elva minuter.  Det är starkt mjölksyra-stänkande minuter för roddarna, som trots intensiv trötthet måste ro i takt hela sträckan för att inte tappa fart på båten.

På bilden syns kyrkbåten Brudpiga med segrande herrlag. Brudpiga stod i en klass för sig i både herrklassen och damklassen.

-  -  -

Idag, söndag, var jag och tittade på Vansbrosimningen, en av världens största simtävlingar. Med mer än 15 000 startande har Vansbrosimningen vuxit till ett välarrangerat, populärt jättearrangemang här i Dalarna. I tävlingsledningen finns två kreativa orienterare, Jan Palander och Alf Larsson. De har fått Vansbrosimningen att bli till ett hela tiden växande arrangemang som med nuvarande upplägg ser ut att kunna ta ytterligare kliv i deltagarantal de närmaste åren.

Starten för simmarna sker vid järnvägsbron över Vanån och denna bro har jag speciella minnen från, då jag är född i närheten av den. Det finns en smal del av bron som gående kan ta sig över på och denna smala "brostig" använde vi då vi skulle in till centrala Vansbro.

Trots att jag då var ungefär 4 år, ville jag helst passera bron när det kom ett tåg. Det var spännande för man kunde blåsa av bron för mindre. En gång kostade i alla fall tryckvinden från ett tåg mig min mössa som virvlade iväg ned i vattnet.

Sedan dess går jag alltid barhuvad.

Efter en fjärdedel av banan passerade simmarna under en hängbro som jag minns med viss rädsla. Det var ingen höjdare att sitta fastspänd i en barnsits bakpå en cykel och åka över denna vilt svängande hängbro när det blåste kastvindar.

Bilden här nedan tog jag idag från denna gungande bro.

Mitt under tävlingen började regnet att i timmar ösa ned i kopiösa mängder. När jag stod där vid målet, var jag omgiven av paraplyförsedda åskådare och alla paraplyer strilade sitt vatten på just mig.
Då funderade jag på att krypa ned i Dalälven för att undvika denna störtflod som himlen och paraplyerna bjöd på. I alla fall hade jag känt mig mindre blöt där.

 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.