v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Juli arrow Marknadsgyckel med kompass
Marknadsgyckel med kompass Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-07-20

 
Det internationella orienteringsförbundet hade kongress i Lausanne nu i samband med VM-tävlingarna. Naturligtvis var jag extra intresserad att höra vad IOF skulle tycka om det nordiska förslaget att dela på VM i ett skogs-VM och ett sprint-VM, varvade vartannat år.

En viktig ingrediens i det nordiska förslaget var att då kunde fler länder arrangera ett orienterings-VM. De skoglösa länderna har i stället spännande stadsdelar med urgamla gränder och prång som gör sprintorienteringen intressantare. I sådana gammelstäder försvåras denna orienteringsform avsevärt och den kan vinna lite mer status.

Naturligtvis var IOF intresserade av att fler länder skulle kunna arrangera VM - men beslutet de tog verkar vara en annan väg att gå. I alla fall misstänker jag att de vill ta bort medel- och långdistansorienteringen.

Först genom att försvaga dessa tävlingsgrenar genom att ta bort kvaltävlingarna och sedan försiktigt låta medel- och långdistans försvinna från VM-programmet. Det som sedan blir kvar kan fler länder arrangera.

Kvar blir då endast det som IOF-delegaterna förstår: en massa marknadsgyckel med kompass.

De fina orienteringstävlingarna på medel- och långdistans i Schweiz har de nog inte fattat ett dyft av. Har de sett skog någon gång?

Stackars Sverige tilldelades VM 2016 och de svenska arrangörerna har letat upp fina marker för att kunna bjuda på bra och utslagsgivande orientering.

Kanske det redan då blir så att hela VM avgörs i Marstrands fästning som en variant på Fångarna på fortet och med Gunde Svan som programledare. IOF-delegaterna skulle då i alla fall förstå vad det handlade om och det skulle vara lätt att få TV att sända.

Skall orienteringen i framtiden bli till ett marknadsgyckel med kompass?

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.