v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Juli arrow Tällberg Halvmarathon med orienterarögon
Tällberg Halvmarathon med orienterarögon Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-07-26Nu drar det ihop sig till ett av de vackraste landsvägsloppen vi har i Sverige, Tällberg Halvmarathon - som arrangeras den 4 augusti. För att vara ett halvmaraton är det också ett av de tuffaste landsvägsloppen och tävlingen är därför en skön utmaning. Arrangörer är Leksands Orienteringsklubb och Madea Event. Sista anmälningsdag är den 1 augusti.

Den stora stjärnan som ställer upp i Tällberg är Jonas Buud från Mora. Han rankas som en av världens allra bästa ultralångdistanslöpare och han har massor av imponerande framgångar i Sverige och ute i världen. Jonas har också sprungit en hel del orienteringar och var bland annat tvåa på Idre Fjäll-OL för något år sedan.
Han vann dessutom Tällberg Halvmarathon i fjol.

I startlistan ser jag också att flerfaldige vasaloppsvinnaren Daniel Tynell liksom förre europamästaren i långdistansorientering, Kalle Dalin, ställer upp.

Bland damerna är Tove Alexandersson och Helena Jansson intressanta namn när jag ser på tävlingen med mina orienterarögon.

Också bland damerna har vi en deltagare som gillar att springa riktigt superultralångt, nämligen Ellen Wold från Norge. 2010 var hon den första nordiska kvinna som klarade av att springa Grand Union Canal 145 mile Race, alltså kanalracet från Birmingham till London, en nätt sträcka på 233 kilometer. Hon genomförde loppet på 43 timmar och 58 minuter. Samma år sprang hon också Bisletts 24-timmarslopp. Hon hann 143,5 kilometer på de 24 timmarna.

När Ellen var på besök här i Leksand i våras, berättade jag för henne om Tällberg Halvmarathon och hon anmälde sig direkt när hon kom hem. Det är ett kort lopp för henne, förstås, men hon får springa och njuta av den fantastiska utsikten. 21 kilometer måste kännas som en semestertripp för henne.

I Tällberg dyker också en annan välkänd röst upp då Pelle Forsberg är speaker.

Jag skrev att Tällberg Halvmarathon är ett tufft lopp men det är lättsprunget på det sättet att det hela tiden går fram i ett oerhört vackert, världsberömt dalalandskap på krokiga småvägar med ömsom asfalt och ömsom grus. Sätter jag på mig en head cam och springer loppet, är upplevelsen att från den ganska högt belägna starten vid Majstångsplatsen mitt i Tällberg är det löpning lätt utför de första två kilometrarna men sedan börjar ett sugande motlut som leder upp till bergspriset i byn Plintsberg efter 5,2 kilometer. Ni kan ju följa med på kartan.

Från bergspriset är det sedan två kilometer skön utförslöpning med vidunderlig utsikt mellan de dalaröda stugorna som kantar vägen i denna långa sluttning. Därefter blir det en stigning igen till Villa Långbers. Att löparna återigen är på hög höjd skvallrar vägnamnet, Vår Herres Gattu, om. Himlen direkt alltså.

Jag tror att löparna har det lika jobbigt att nå dit upp som Mats i Himlaspelet - om jag nu skall vara kulturell i min beskrivning. En krokig, skön väg att vandra men jobbig på slutet.

Men nu är maratonlöparna långt ifrån framme när de kommit upp på Vår Herres Gattu - utan därifrån rundar banan Holens gammelgård och slingrar sig sedan på småvägar utför genom Tällbergs by och efter drygt 9 kilometer passerar löparna vid startgärdet igen. Här ett par bilder från utsikten de just haft i den utförslöpningen. Bansträckningen fortsätter tråckla sig fram i den oerhört vackra tällbergsbyn och går sedan ut på plattare mark bortåt byarna Laknäs och Östanhol. Fortfarande är omgivningen mest röda dalahus i öppen natur.

Först vid 13 kilometer blir det en kort sträcka omgiven med enbart skog.

Efter vätskekontrollen vid 14,5 kilometer, fortsätter banan på en mycket liten väg som slingrar sig fram i härlig skog, innan löparna vid 16 kilometer kommer in i byn Östanhol igen och de springer ned mot Siljans vatten. Det är bara att hoppas att löparna inte är för trötta när de tagit sig hit, utan kan njuta av denna natursköna del av loppet efter Siljans strand och vidare in till målet vid Tällbergs brygga.

En vacker, lättlöpt sträcka med dalanatur som borde kunna liva upp även de tröttaste av trötta.

Nu är det bara att skicka in anmälan , putsa tävlingsskorna och göra Siljansbygden i början av augusti. Det är inte fel.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.