v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Juli arrow Olympiska spel 1912 och 2012
Olympiska spel 1912 och 2012 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-07-28

Nu drar de Olympiska Spelen igång i London. Några intressanta grenar där svenska deltagare kan ta medalj, ser jag inte.

Friidrottarna blev som sagan om de tio små negerpojkarna. En efter en föll de bort.

Simning - som tycks ha lika många grenar som deltagare - räknar jag inte som intressant.

Vid OS 2008 i Peking blev Leksands roddarstjärna, Lassi Karonen, 6:a och han kan kanske förbättra sig någon placering i år. Hoppas.

Vet ni förresten att Lassi har en fenomenal syreupptagningsförmåga. Den är uppmätt till 7,19 l/min. Det är det högsta värdet som uppmätts inom svensk idrott. Men det behöver paddlas många singelscullermil i ur och skur på Siljan och Dalälven för att jobba till sig de värdena.

Sprintorienteringen är än så länge ingen olympisk sport och kan därför inte öka kaoset på Londons gator och torg. För visst kaos verkar det vara, då vissa delar av tilltänkt publik inte lyckades  ta sig fram i tid ens till bågskyttet. Å andra sidan hade en hel del tävlande i O-Ringen också problem att hinna fram i tid i den trafiksituation som var i Halland.

I år är det 100 år sedan de Olympiska Spelen gick i Stockholm. I slutet av november 1966 arrangerade Fredrikshofs IF ett maratonlopp som följde 1912 års olympiska maratonbana från Stockholms stadion med vändpunkt vid Sollentuna. Jag var inbjuden att springa det loppet. Förutom ett häftigt oväder hela tiden, minns jag att det, trots hjälp av polisen, var irriterande och hindrande vid passerandet av några trafiktäta, större vägar. Vändpunkten på maratonbanan 1912 var på en åker där några byvägar förgrenade sig. 1966 hade byvägarna blivit till en trafikplats. Dock kunde jag glädja mig åt att vara 2 minuter snabbare än vinnaren 1912, då jag tog mig i mål på 2.34.14.

Jag har en del gamla vykort i mina gömmor och bland dem hittade jag denna bild på den segrande svenska gymnastiktruppen vid OS i Stockholm 1912. Jag tycker det hela ser ganska uppstyltat ut. Töntigt skulle nog många säga.

Då är det nog inte så dumt med kraftkrävande singelsculler i alla fall. 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.