v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2012 Juli arrow Orienteringssportens genväg till OS
Orienteringssportens genväg till OS Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2012-07-31

 

Orienteringen vill tydligen gärna bli en olympisk gren - om jag tolkar utspelen från det internationella förbundet rätt.

Och som jag har skrivit förut, är det förstås sprinten som då lämpar sig bäst. Men i stället för att skicka ut sprintorienterarna på OS-stadens gator och trampa runt i folkvimlet, fick jag en idé när jag i går såg delar av fälttävlan avgöras, alltså häst och ryttare som tar sig fram i parkliknande terräng och försöker övervinna diverse hinder.

Publikraderna var täta efter hela banan och här och där passeras en arena med läktare. Varför inte köra orienteringssprinten direkt efter hästtävlingen. Massor av publik är ju redan på plats. Att stämpla lite här och där efter den publikinramade passagen är väl inte så mycket mera annorlunda än att springa asfalterade gatlopp med kontroller och på vissa ställen publikled.

Lite konfunderad blev jag igår då jag tror att den snabbaste hästen/ryttaren inte vann, utan i stället det ekipage som kom närmast en av arrangörerna uppsatt idealtid. Här blir man alltså straffad om man är för duktig.

Tur nog skiljer sig sprintorienteringen från fälttävlan på den här punkten - i alla fall än så länge. Tycker IOF att denna hästsport får mycket tv-tid, är de nog snabba att ta efter även här.

En annan sak skiljer de båda sporterna åt. Det är alla dessa olika hinder i form av häckar, staket och murar. De finns på båda tävlingsbanorna. Det som skiljer sporterna åt är att dessa hinder måste hästarna ta sig över - medan det är ett säkert sätt att bli diskvalificerad på en sprintorientering om man skulle ta sig över fel sådana här hinder. Det finns allt för många exempel på det i år.

Så det säkraste för sprintorienteraren är att runda alla dessa grejer närhelst de dyker upp på någon tävling.

Ytterligare en sak skiljer sporterna åt och det är att i fälttävlan blir man diskvalificerad om man snubblar och ramlar - medan vi inom orienteringen inte är så kinkiga på den punkten. Än så länge.

 

 
Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.