v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2013 Juli arrow I finnmarksskogar
I finnmarksskogar Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2013-07-28

Idag har jag varit kulturell och något nostalgisk. Jag brukar säga att orienteringssporten genomsyrar allt, så därför har också den varit med på ett hörn.

Jag har nämligen idag återvänt till min barndoms Dan Andersson-marker för att se och höra Saxdalens Manskör i sångspelet "Helgdagskväll vid timmerkojan" vid Finngammelgården i Skattlösberg. Sångspelet bygger på texter och dikter av Dan Andersson och var skall man höra det om inte i Skattlösberg, en kilometer från Luossastugan där Dan bodde en tid. Jag har sett detta sångspel förut och kan se det om igen, för dessa amatörer är helproffsiga både på att sjunga och spela. Med "Helgdagskväll vid timmerkojan" har Saxdalens Manskör blivit välkända och uppträtt i alla nordiska länder, Irland och USA.

Dan Andersson var för mig en vildmarkens underbara diktare men själv ville han kallas en mörkrets och hemlöshetens sångare. Tillsammans ger detta skalden Dan Andersson.När Saxdalens Manskör gick genom publikhavet för att inta scenen, gick två av körens skickliga spelmän i täten, Janne Wallman och Olle Wallman. Janne sprang under några år orientering. Det var på den tiden jag också sprang för Saxdalens IF. Pappan Olle, välkänd riksspelman sedan "urminnes tider", fanns alltid med i orienteringsbilden och när OK Malmia från grannorten Grängesberg 1965 vann 10-Mila, var hela laget hemma hos honom i Saxdalen för att se den kvällens fylliga TV-reportage från tävlingen. Olle var nämligen den enda som vi i laget kände som då hade TV.

Men i kväll var det Dan Andersson det gällde. I text, musik och sång. Och kvällen blev till magisk vildmarkskänsla från livet i dessa skogar för hundrafemtio år sedan.

 

 

 
Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.