v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2014 Mars arrow Trånga passager
Trånga passager Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2014-03-03När jag fick mig den här bilden tillsänd, tänkte jag direkt att den säger allt.
Ja, efter att jag har sett den, förstår jag sprintorienterarna fullt ut.

För varför skall man pina sig med att springa i frisk skogsluft när man kan dra i sig den doftrika aromen från stadens soptunnor, härligt uppblandad med gatornas bilavgaser och röken från industrin?

Ja, varför skall man springa i skogen och fastna i besvärliga grönområden, när man kan springa i staden och trängas med tanter och kundvagnar. Dessa är betydligt lättare att springa omkull eller flytta på än ungskogen. För tanterna har ju ben och kundvagnar har hjul, medan den täta ungskogen envist står där den står.

Det som är lika med orientering i skogen och staden, är det faktum att det är bra om man är smal och smidig som Tove så man tar sig förbi alla hinder utan tidsförlust. Men det är det enda som är lika.

Sprintorientering handlar ju om sekundstrider bland de tävlande. Hur skulle Tove ha löst det hela om tanten hade hunnit täppa igen öppningen mellan soptunnan och den andra behållaren med sin vagn och sig själv? Tanten ser ju inte ut att vara världens snabbaste – så där hade säkert segern försvunnit i det loppet för Tove. (Jag räknar med att hon vann, för det gör hon ju nästan alltid).

Det gäller alltså för banläggaren av sprintorienteringar att noga titta på alla trånga vägval de tävlande kan tänkas göra och sedan se till att inga hinder uppstår där. Här hade avdrivning av tanter med kundvagnar eller rullatorer varit nödvändig. Ja, även dåligt rörliga tanter och farbröder med för stor omkrets runt magen, skulle dessutom tilldelats utegångsförbud medan tävlingen pågick.

Så när ni nu tar del av den här suveräna bilden, märker ni att moderniseringen av orienteringssporten för med sig en del nya, oväntade arbetsuppgifter för banläggarna.

 

 
< Föregående© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.