v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2014 Mars arrow En gammal karta. En klenod.
En gammal karta. En klenod. Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2014-03-04


Det finns verkligen snälla människor. Som härom dagen då det ringde på min dörr och där stod en vänlig person med en kartong fylld med gamla orienteringskartor.

"Du gillar ju kartor och vill du ha dessa så är de dina", sade hon.
Förstå att för mig var detta den verkliga julaftonen att få denna present.

Det var tävlingskartor från 1950-talet och framåt, de flesta svartvita backstrecksutgåvor – men också en hel del hemritade pärlor från den tiden då orienterarna själva började rita sina egna kartor för träning och tävling.

Naturligtvis skall jag då och då visa upp några av kartorna här på bloggen och jag börjar idag i sydvästra utkanten av Mora där IFK Moras första egenproducerade orienteringskarta framställdes till 1955 års individuella DM för herrseniorer. Det var en svartvit backstreckskarta i skala 1:50.000 och det var främst Gunnar Mattsson-Frost som lyckades göra sig en "kartnorm" för att kunna rita extra detaljrik backstrecksteckning. Den här kartan är en klenod.

Jag har scannat in kartan i skala 1:25.000 för att ni tydligare skall kunna se rittekniken och klickar ni på kartan så visas den i den skalan.

Tänk er då den tidens orienterare som behärskade dessa svartvita skapelser i full tävlingsfart i skala 1:50.000. Och ledstångsorientering var inte att tänka på för någon klass när ungdomsklasser infördes. Bara verkligen svarta banor. Det var på den tiden då orienterarna i alla åldersgrupper bara blev fler och fler och fler och fler ... Det talades om en tuff sport.

1979-1980 ritade jag orienteringskartor över samma område som denna backstreckskarta (kartorna Norra Selbäck och Berihol) och jag har scannat ett mindre område vid Bossån så ni kan jämföra terrängen när den blev tecknad med höjdkurvor. Intressant!

1955 fick de tävlande själva rita in sin bana från uppsatt mallkarta och så är det även på denna karta. Starten verkar vara bredvid texten Berihol, ganska mitt på kartans högra kant. Då blir banan 12.750 meter för herrseniorerna. En något kort seniorbana för den tiden men här har plötsligt kontrollpunkterna blivit mindre, så det bommades nog en del extra.


 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.