v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2014 Mars arrow En spännande bana
En spännande bana Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2014-03-10I kartongen jag fick med gamla kartor, hittade jag detta intressanta särtryck i skala 1:100 000. För er läsbarhets skull har jag förstorat den till 1:50 000. Tryckår 1957.

På kartan hittar ni en suverän H21-bana från De Hårda Kartfodralens tid. Banan är 15.200 meter lång i riktigt tuff, bergig terräng. Kanske Birger – som nog känner denna terräng rätt bra – vet vem som lagt denna utmärkta bana? Kanske den gamle orienteringsprofilen Helge Westholm?

Till den 1:a kontrollen kan jag bara konstatera att hur jag än löper, är det jobbigt.
Lätt högersväng mot tjärnen ger sedan mycket osäker kontrolltagning.
3700 meter kompass rakt på ger världens berg-och-dalbana som kan knäcka även den hårdaste.
Trots att det på en sådan här skala blir mycket längre för varje extra kartmillimeter som jag lägger till i vägvalet, löper jag ändå i sydväst mot sluttningen ovan stora tjärnen och viker sedan västerut för att följa södra kanten av stora myren, springer upp över åsen och ändrar kursen något mer mot nordväst. Här har jag förlängt kontrollen rejält och bör spika skärmen.

Till den 2:a kontrollen ser jag tre för mig möjliga vägval.
Det första är att springa kompass i sydsydost och slå i svartvägen vid det nedre tecknet för Sikbergsgrufvorna, följa vägen söderut till det vägskäl där den nya, kraftig ritade vägen ansluter. Härifrån kompass förbi "dd" i ordet Sjöudden och sedan följa svartvägen österut till tvära kröken. Därifrån kompass in till kontrollen på lilla höjden.
Ett annat alternativ är att springa sydväst ut från den första kontrollen mot svartvägen, följa denna söderut och ta öster om tjärnen och sedan svänga in till samma utgångspunkt för kompass som i det första alternativet. I detta andra alternativ tror jag att det är bökigare att ta sig ut till vägen över bäckravinen och lite längre att springa.
Det tredje alternativet  kan man ta om man är riktigt löpstark. Inledningen är den samma som alternativ två, att springa sydväst ut från den första kontrollen mot svartvägen, följa denna söderut men sedan springa väster om första tjärnen, passera den och när vägarna ligger nära varandra byta till den östra vägen och passera väster om tjärn nummer två. Där svänga in mot Sjöudden och gena ned på svartvägen, Därifrån samma avslutning på sträckan som i de andra alternativen. Mycket väglöpning.

Till den 4:e kontrollen är det 3300 meter kompasslöpning för den som vill ligga och borra i strecket. Ingen omöjlig uppgift som terrängen ser ut här. Jag skulle dock välja att springa i lätt högersväng förbi de tre tjärnarna. Förenklad kompasslöpning är det samma som högre fart under full kontroll. Förenklad kontrolltagning med endast 900 meter avslutande finkompass.

Avslutningen av banan bjuder inte på några svårigheter. Totalt en omväxlande långdistansbana som banläggaren kan känna sig nöjd med.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.