v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2014 Mars arrow En nästan arkeologisk historia
En nästan arkeologisk historia Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2014-03-22


Lite läsning för den som inte har annan förströelse så här på lördagen.Att Idreveckan är riktigt gammal, framgår tydligt av funna ristningar i stenar. De på bilden har hittats på Nipfjället och de har åldersbestämts till tidigt 1970-tal. Att de är från den tiden i orienteringssportens historia, behövde arkeologerna inte ta till kol-14 metoden eller något liknande för att reda ut, utan det räckte med att konstatera att på Kart-Bosses orienteringskartor från den tiden, skrev han "Bosse" med denna "vikingastil".

I konstlitteraturen om den här epoken kommer det att stå att Kart-Bosse i sitt uttryckssätt – både i sitt måleri liksom i sin kartritning – var starkt påverkad av urgamla hällristningar men det fanns också vissa spår av samekonstnären Nils Nilsson Skums impressionistiska stil i hans alster.

Hällristningarna på bilden är uthuggna i en sten som har grön kartlav växande på sig. Eftersom motiven handlar om orientering och kartor skall det ses som ett underfundigt val av material av Kart-Bosse; sten med kartlav.

Lite förvillande i åldersbestämmandet var att orienterarnas kartfodral är av äldre årgång än då Kart-Bosse invandrade i Idrefjällen. De är nämligen från De Hårda Kartfodralens dagar. Alltså den tuffa tid då västernfilmen De Dog Med Stövlarna På, fortfarande reprisades om och om igen på biograferna och herrseniorernas banor aldrig var under 15 kilometer långa.

Så varför Kart-Bosse här valde att hugga ut de gamla kartfodralen är svårförklarligt, för redan tio år före denna hällristnings tillkomst, hade Sture Björk infört mjuka kartfodral i OK Malmia.

Och för att matcha De Hårda Kartfodralen, hänger det en gammal färgstämpel i ett snöre vid kontrollen. Regniga dagar såg stämpelkorten vid målgång ut som en färgrik målning av Bengt Lindström.

Det var i dessa tidevarv som Idreveckan föddes. Var det 40 år – eller ljusår – sedan? Hällristningarna kan ge svaret.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.