v0102.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2015 November arrow Förändrad geografi
Förändrad geografi Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-17

I min brevlåda kom idag tidningen Skogssport med tävlingsprogrammet för 2016 som bilaga. Naturligtvis kollade jag direkt hur min halvsidesannons för Idreveckan tog sig ut. Den var tydlig och godkänd.

Så checkade jag av texterna för Idreveckans fem etapper i programmets text och då såg jag något märkligt. Efter varje arrangerande klubb står en siffra som visar till vilket distrikt i Sverige som respektive arrangemang hör. Det blev en fin lektion i Sveriges nya geografi. Inte alls samma Sverigekarta som jag en gång lärde mig i skolan när det gäller orters placering.

För jag har alltid trott att Idre och Leksand tillhör Dalarna – men enligt tävlingsprogrammet är tydligen gränserna flyttade, för nu hör vi till Hälsingland.

Och vet ni att Örebro flyttats till Uppland medan Skene har blivit en dalaort? Det kunde ni inte tro! Det är många som enligt programmet inte bor där de tror. Är det jordbävning eller en ny inlandsis som tvålat om Sverige så? Eller har siffrorna hoppat lite som de vill i programmakarens dator?

Att Gotland flyttat till Jämtland-Härjedalen tror jag är ett verk av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. För ryska spaningsplan har ju i sommar varit och utmanande tafsat och nafsat i gränserna för ön och tänker ryssarna inta Sverige någon gång framöver, blir de säkert förvånade när Gotland inte längre finns på plats. Det lär nog dröja innan de letar efter Gotland uppe i Jämtland .....

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.