v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2015 November arrow Pirrigt i o-skogen
Pirrigt i o-skogen Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-22Det är säkert spännande att vara en orienteringskontroll ute i vildmarken. Finnas där tyst och gömt och lyssna till alla prasslande fotsteg som närmar sig. En del fotsteg missar och försvinner bort. Ibland hörs orienterare som säger något till varandra – men det hjälper inte när de inte vet var de är exakt. Andra bannar högt att de tappat orienteringen.

Så spännande hade också kontrollen som syns på bilden. Den fanns vid den norra sidan av en sten som ligger en höjdkurva upp ovan ett detaljrikt område. Det var mycket kartläsning hela sträckan dit, så det gällde för de tävlande att vara noggranna ända fram.

En orienterare närmade sig. Verkade springa ganska rätt mot området i kartans kontrollring. Orienteringsskärmen hörde flåset nere i sluttningen och tryckte sig tätt mot stenen. Det pirrade av spänning i kontrollens stolpar. Men orienteraren sprang inte upp tillräckligt högt, utan stannade och läste kartan just nedanför den lilla platån som stenen ligger på. Sedan fortsatte stegen tvekande bortåt längs med höjdkurvan.

I ett annat stråk kom nästa löpare. Snabbt och självsäkert sprang fotstegen upp på kontrollplatån och rakt mot stenen. Återigen kände orienteringsskärmen hur det pirrade av spänning och återigen tryckte den sig tätt mot stenen – men den här orienteraren hade läst kartan rätt, rundade stenen och stämplade.

Kontrollenheten blinkade till som om den var ett flörtande öga och den skicklige orienteraren vinklade snabbt iväg mot nästa kontroll, glad att där i Idreskogarna slippa att med ett pip vid stämplingen hjälpa den bommande konkurrenten som skymtade längre bort.

Kontrollerna skall hittas genom egen skicklighet. Orientering är ju en tuff tävlingssport.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.