v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2016 Januari arrow Vargskinnspäls och Leksandshalsduken
Vargskinnspäls och Leksandshalsduken Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-03
Nu är vargjakten igång här i Dalarnas skogar. Åtta gråben får skjutas. Jakttillståndet kom lite sent, för från Putinesien sägs just nu att Sibirienvindar puttas mot Sverige med 30 graders köld som följd. Då hade det varit skönt med en värmande vargskinnspäls när jag skall gå på ishockey.

Jag vet att Zornmuséet i Mora har Anders Zorns fina vargskinnspäls utställd. Men det är inte till stor hjälp att få låna den, för det går flera Kart-Bossar i en Anders Zorn-päls. Den är alltså så rymligt stor att jag skulle gå vilse i den. Samtidigt skulle inte Morafolket bli så glada om jag kom i just den pälsen och samtidigt hade Leksandshalsduken på mig.

På den övre bilden ser ni ett utsnitt jag gjort ur en tavla jag har av samekonstnären Nils Nilsson Skum. Den visar en annorlunda form av vargjakt. Vargarna har alltid varit en plåga för samerna och deras renar.

Och naturligtvis har jag också tagit en bild på Anders Zorns magnifika vargskinnspäls. Den ser värmande skön ut och behövdes säkert under vintriga slädturer i dåtidens Moramarker.

Men om Leksand fortsätter att spela så värmande bra som de gjort på slutet, behövs ingen vargskinnspäls, trots Putinkyla. Det räcker med Leksandshalsduken. 

 
< Föregående   Nästa >© 2018 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.