v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2016 Januari arrow Mobba inte höjdkurvorna
Mobba inte höjdkurvorna Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-01-14Idag har jag åkt till Idre Fjäll. Som ni ser på bilden här ovan, hälsade Städjan mig välkommen med ett soligt leende. Också Kung Bore hostade fram ett vintrigt "välkommen" och av hans andedräkt sjönk temperaturen till frostiga -20°C.

Trots fimbulvintern skall jag bland annat rita en karta här uppe och som ni kan se på nästa bild, är det inga problem med generaliseringen då det mesta göms i snö.

På lördag skall visst Sveriges orienteringskartritare ha ett konvent i Göteborg och här är mitt tips till dem då det klagas på att kartritarna är för dåliga på att generalisera: rita kartorna då det är meterdjupt med snö ......

Varför det då? Jo, för det mesta klagas det på att det ibland ritas dubbla hjälpkurvor. Att det klagas mest på kurvbilden beror förstås på att det är flest som är dåliga på att tillgodogöra sig den. Allt för många har svårt att tyda den och tycker att delar av den kan plockas bort när vi vill ha kartorna mer lättlästa.

Men om vi ritar orienteringskartorna när det är mycket snö i markerna, slipper vi i stället dessa groteska stigar som slår sönder kartbilden med sin svärta. När vi måste generalisera våra kartor för att få dem mera lättlästa, är det inte ett måste att ge sig på kurvbilden, utan vi kan lika gärna rensa bland stigarna. För den duktige orienteraren är de dubbla hjälpkurvorna lika framträdande i terrängen som en stig.

Så sluta att mobba höjdkurvorna och gå i stället med i "Höjdkurvans vänner" på twitter.
Om nu den gruppen finns där ..... :-) 

 
< Föregående   Nästa >© 2018 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.