v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Slingrigt Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-05-12

Idag blir det mera från det finstilta i Naturen. Nämligen Fjällbjörksormen – ni vet den där ormen som har öron och är svår att upptäcka. Naturligtvis har jag en bild på denna sällsynta varelse. Magiskt slingrar den sig vackert och smidigt där den gömmer sig bland de kalfjällsnära fjällbjörkarna.

Carl von Linné såg aldrig någon fjällbjörksorm när han vistades i Idrefjällen och därför fick den inte något latinskt namn. Men med mitt latinska kunnande, har jag döpt denna slingrande tingest till Betula Vipera Berus. 

Att jag döpte den till Betula beror inte på att det betyder "björk" på latin, utan det blev så för att ormen bet mig. Vipera är det latinska ordet för "huggorm" och det tyckte jag passade bra då man kan hugga upp denna orm till ved. Berus lade jag till på slutet. inte för att det betyder "nordlig" på latin, utan för att saven var så berusande när fjällbjörksormen bet mig. Så nu har jag kompletterat det som Carl von Linné missade.

Och ett tips till alla som läser latin är att ni skall inte tro att orden betyder vad de betyder.

Men nu skall ni som tänker springa Idreveckan inte vara rädda för fjällbjörksormen. Mest besvärlig är den för att den är så duktig på att ta snubbelben på de som passerar. Så nu vet ni vem ni skall träta på då ni står på öronen i fjällbjörkssnåren.



 

 
< Föregående   Nästa >



© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.