v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2008 April arrow Nyhet! ThumbTouch, ett nytt stämplingssystem
Nyhet! ThumbTouch, ett nytt stämplingssystem Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2008-04-01

I natt bestämde jag mig äntligen! Mitt helt nyframtagna stämplingssystem, ThumbTouch, kommer att användas redan vid årets Idrevecka! Efter något år med intensiva tester, är jag nu klar att lancera detta nya och enklare system. Nu behövs inte längre några brickor eller pinnar att bära med sig runt orienteringsbanorna utan alla deltagare kommer att stämpla med sitt eget unika tumavtryck!

Före tävlingen får alla lämna ett avtryck av sin tumme och det avtrycket kopplas till startnumret i en mottagarenhet vid målet. Vid varje kontroll är det bara att trycka sin tumme mot en platta på stämlingsenheten. Denna tar då emot avtrycket, läser av det och sänder det till mottagarenheten vid målet tillsammans med kontrollnummer och stämplingstiden. Den extra kraft som åtgår till att sända tumavtrycken på detta sätt, står löparen själv för. Jag har funnit att varje löpare alstrar mycket elektrisk energi vid löpningen mellan varje kontroll. Vid stämplingen med tummen, överförs samtidigt mycket av denna energi till stämplingsenheten som då använder den till att kommunicera med mottagningsenheten vid målet.

Det skall bli intressant att höra hur mina duktiga målfunktionärer tar emot beskedet om denna nyhet. Av sekretesskäl vet de ännu inget men då de är proffs på Emit och alltid skött det systemet klanderfritt under Idreveckorna, så kommer de att klara detta enklare system utan problem.

Tänk vad skönt för de tävlande att slippa allt detta med pinnar och brickor, pip och tjut, ljusblinkningar och backup-lappar. Ja, framför allt hela detta himla oväsen som idag omger varje kontroll vid de flesta tävlingar i Sverige. Nu kan orienterarna åter smyga in till kontrollen och stämpla utan att hela skogen hör att de gör det.

Tumscanningen är blixtsnabb. ThumbTouch är helsäkert bara man har lagt tummen på avläsningsplattan. Varje kontroll har fem sådana plattor. All data sparas dessutom i varje kontrollenhet. Skulle en överföring till målet misslyckas, kan man direkt från målet lätt gå in i enheten i skogen och tanka hem informationen.

ThumbTouch-systemet gör att publiken nu också kan följa de mest intressanta tävlingsklasserna på stora tavlor som sätts upp vid målet. De kan se direkt när löparna stämplar vid varje kontroll. Sådana tavlor har jag redan gjort och testat.

Alla finesser kring detta nya system kan jag förstås inte avslöja – men har ni frågor, kan ni ställa dessa under "Skriv kommentar" så skall jag besvara dem så långt det är möjligt. Jag tror att jag har tänkt på allt utom att söka patent på ThumbTouch.

 

 
< Föregående© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.