v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2008 April arrow Trollvägen – den berömda synvillan
Trollvägen – den berömda synvillan Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2008-04-02

Den synvilla jag berättade om i förrgår, är en företeelse som finns en kilometer ut i terrängen. Den är tämligen okänd. Jag har inte hört någon annan prata om den. Däremot finns det en synvilla där i Idrefjällen som blivit mycket mera omtalad och som sommartid ses av massor av människor varje dag. Det är den berömda Trollvägen mellan Vinter- och Sommarparkeringen vid Nipfjället.


Trollvägen. Nipfjället, Idre. Foto: Kart-Bosse.

Detta är Trollvägen vid Nipfjället. När du kommer hit, skall du stanna bilen vid skylten på bilden. Lägg i handbromsen och slå sedan vad med dina kompisar om åt vilket håll bilen blir att rulla när du lättar på handbromsen. Naturligtvis tror alla att bilen skall rulla "utför" ned mot bäcken (där jag stod när jag tog fotot) men märkligt nog rullar bilen uppför backen, över krönet och sedan utför.

Ännu märkligare är det i tidig vår när smältvattnet från fjället rinner ned i det högra diket och sedan inte rinner norrut direkt ned i bäcken utan forsar bortåt "uppför motlutet" för att sedan på krönet i ett rör rinna under vägen och ned till bäcken.

Det är ju ingen häftig backe att köra backträning i men den som tycker att backträning är drygt, kan ju prova detta motlut som alltså i verkligheten är ett medlut. Själva backträningen går då galant men det är drygare att jogga tillbaka utför som i verkligheten är uppför. Hänger ni med?

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.