v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2008 April arrow Till Idre Fjäll och snön
Till Idre Fjäll och snön Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2008-04-03

I dag åker jag till Idre Fjäll och jag blir där till på söndag. Idre Fjäll fyller nämligen 40 år i år och jag är inbjuden till firandet som sker denna weekend. Det ska bli spännande att åka upp till fjällvärlden nu, för snödjupet i terrängen däruppe är fortfarande över en meter. Några åk i slalombackarna blir det, liksom Burusjörundan (15 km) på längdskidor.

Denna Burusjörunda lockar förstås alldeles extra, för vid Brunna fäbodar strax före Burusjön har Svängis sin berömda våffelstuga. Jag tar med mig en karta åt honom där jag ritat in alla tävlingscentraler till sommarens Idrevecka. Då vet han var han veckan efter midsommar skall dyka upp med sina våffeljärn. Så här såg våffelgräddningen ut i somras .

Jag har också tänkt mig att hinna se finalen i World Cup i Speedskiing som avgörs i Nordens häftigaste backe "Chocken" som går rätt utför stupen mellan Idre Fjälls nord- och ostbackar. Backhoppare i all ära – men deras luftfärder  går att tämja.  Speedskiåkarna däremot är utlämnade åt så många ovissa element där de störtar utför i nästan 200 km/tim. Det går inte att åka fortare än så här i Norden för vi har så tät luft – men på riktig höghöjd, t ex i Alperna, passerar hastigheterna 250 km/tim. De tävlandes tajta dresser med påbyggda hjälmar får dessa fartfantomer att likna rymdfigurer, hämtade direkt ur Star Wars.

Trots att Chockens första 60 meter har en lutning som är så nära fritt fall man komma, brukar inte dessa galenpennor vara nöjda med det, utan Idre Fjäll brukar få bygga upp backen åtskilliga meter ytterligare med snö. Jag antar att det blir så också denna gång. För att slutligen få stopp på åkarna behövs en rejäl uppbromsningsplan. Chockens är 300 meter lång.

Så här ser Chocken ut på min orienteringskarta.

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.