v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow Det Stora Mästerverket och Orienteraren
Det Stora Mästerverket och Orienteraren Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-10

 

Naturen och Kartan bildar tillsammans en skön konst där Orienteraren är betraktaren och tolkaren.

Kartritaren skall som konstnär avbilda Naturen så att Orienteraren känner igen dess detaljer. Ibland måste Kartritaren vara karikatyrtecknare för att framhäva särdrag i Naturen; det speciella som Orienteraren genast ser och frågar Kartan efter. Som den  konturstarka sänkan som ritas tydligare än den flacka – fast de matematiskt är lika stora. Den skicklige Kartritaren avbildar saker som de uppfattas i framfarten.

Orienteraren lever alltså mitt i denna konstart. Hans liv är att tolka Kartritarens verk. Ibland skriker han högt när Kartritaren tar sin gröna duttpensel och med tungan i ena mungipan noggrannt stänker några dungar på kartan. Det blir inte bättre när Kartritaren i stället byter till den gula duttpenseln och gör några gläntor i skogen. Vackert färggrannt blir det men sådana här gånger förstår sig Orienteraren inte på den moderna konsten. Därför slår han i den tjocka Pekpinneboken och det knotiga fingret darrar av upphetsning när det pekar på någon kryptisk text som är utsatt för fri översättning.

Ibland är det tvärt om. Då förstår sig inte Kartritaren på Orienterarens tolkningar av hans verk. Litar inte på att Orienteraren är rätt person att uppleva hans målning av Naturen. Rädes kanske recensionerna vid eftersnackets ryggsäck. För det som händer ibland är att plötsligt springer Orienteraren helt galet.  Går vilset bort sig i någon mystisk kontrakurs i tolkningen av Mästerverket. Fortsätter trots det i galenskaperna att feltolka Karta och Terräng och får dem att stämma överens ändå. Orienteraren passerar konstigheter men stannar inte misstänksamt och läser Kartan. Hittar i stället snabbt en "naturlig" förklaring till varför det inte stämmer.

De dagar som Orienteraren är som mest påhittig, hinner han längst innan det är dags att vända tillbaka till den punkt där han flummade ur i tolkningen av Mästerverket. Han bannar sig för att han inte hade en Sista Säkra inplanerad från början. Nu blir det att hoppfullt leta efter Sista Kända.

Sådana här dagar tvivlar Kartritaren på om Orienteraren är rätt person att ta del av Det Stora Mästerverket ...

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.