v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow Kartan är vår historia
Kartan är vår historia Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-11Jag framställer ju specialkartor för alla möjliga ändamål. Intressant är att kartorna och deras förändringar från utgåva till utgåva, speglar olika tendenser, utvecklingar och avvecklingar i samhället runt oss.

De flesta av mina kartor innehåller många symboler som visar olika former av samhällsservice och det är bland dessa symboler det märks mest. Varje gång jag reviderar en karta är det viktiga sådana förändringar.

– – –
Ett exempel är telefonhytterna som för några år sedan försvann ur samhällsbilden. Vandalisering och mobiltelefonernas frammarsch gjorde att de flesta togs bort. Jag hade många kartor med dem markerade och plötsligt var det bara att ta bort allesammans.

– – –
Lanthandeln är ett annat besvärligt tecken att ha på kartor. Först uppstår den och jag lägger med glädje in markeringen för butiken där i obygden. Efter ett tag läggs butiken ned på grund av olönsam verksamhet och till nya upplagan av kartan plockar jag med en suck bort symbolen. Så plötsligt är det någon optimistisk eldsjäl som startar upp det hela igen och jag petar in symbolen ånyo på nästa kartupplaga. Det går ett tag och sedan är det kört igen...

– – –
På många av mina vandringsledskartor har jag haft kallkällor invid lederna utmärkta. En fin service åt trötta vandrare. Helt plötsligt säger EU att det är livsfarligt att dricka detta vildmarkens vatten – trots att de infödda druckit det i årtusenden och fortfarande dricker det när de passerar källan.

Men det är klart att EU har rätt: de som är födda hundra år och mera tillbaka i tiden, har ju alla dött. Därför skall inga källmarkeringar få finnas som upplysning på kartorna.

Kanske det går bättre om man tar vattnet och kör det – och förstör det – vid någon kommunal kloreringsanläggning och sedan åker tillbaka till källan och tippar i det igen. Vad vet jag. Det är som med mjölken; den är livgivande när den kommer direkt ur kossan men sedan blir den till något odrickbart blask när samhället har tagit hand om den.

– – –
Symbolen för badplats är en annan klurig grej. Man vet aldrig vad vattenprover visar och är de dåliga sker badning på egen risk. I så fall skall kartan helst inte ha en badsymbol i den orena badviken. Felaktig information.

– – –
Brevlådor är en annan samhällsfunktion som är på upphällningen. Det är inte bara i obygderna som de dras in, utan även i tätorter får man färdas allt längre för att posta brev. Det är massor av brevlådesymboler som jag de senaste åren tagit bort från mina kartor. Nu har den svenska Posten slagit sig tillsammans med den danska så nu snart är det väl Öresundsbron eller färjan till Helsingör som gäller om man vill posta ett vanligt brev. Tur att internet finns.

– – –
Nästa sak som försvinner från mina kartor är alla bensinmackar som läggs ned här i Sverige. Just nu sker det i stor omfattning. Bensinbolagen rensar hårt bland vilka mackar som skall få vara kvar. Snart behöver de inte sina Sverigekartor med alla bensinmackarna utprickade. Det räcker att de reklamvägen talar om att de har en mack i Luleå, en mack i Stockholm och en i Malmö. Så det gäller att de som bor på landet köper sig en tankbil så att de kommer någonstans – i väntan på hybridbilarnas fulländning.

– – –
Svensk sjukvård har dåligt med pengar och det gör att mina tätortskartor nuförtiden är färskvara när det gäller att redovisa de viktiga vårdcentralerna. En efter en försvinner de och patienterna har att åka långt till något centrallasarett för minsta småskavank. Jag tycker att landstingsfolket, som bestämmer om det här, nu skulle ha insett hur långt man måste åka när man biter sig i tummen .....

– – –
Återigen ser vi att den historieskrivning som ligger oss allra närmast, berättas av våra kartor. Steg för steg genom de olika utgåvorna.

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.