v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow Stadsorientering och GPS
Stadsorientering och GPS Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-13


I dag skall jag på orientering. Den svåraste orientering som finns . Storstadsorientering med bil. Jag som bara gillar att läsa höjdkurvor måste nu läsa gator. Höjdkurvorna är alltför intetsägande i en stad och det är alltid alltför mycket bråte i vägen när jag försöker ta mig fram genom att hålla höjd. En massa byggnader och annat elände. Därför måste jag leta mig fram efter gator i stället. Problemet är bara att mina gator brukar alltid vara enkelriktade åt fel håll.

Vad heter då storstaden som jag skall till? Jag vet inte med säkerhet. På kartorna från Norrland står det Fjollträsk och här i Dalarna nämnes orten Tjockhult. Lantmäteriverket skriver Stockholm. Jag skriver "Utfäbod till Leksand" och ritar in alla gärdsgårdar man måste forcera för att ta sig dit. Virrigt värre, med andra ord. När jag gick in på ortsnamnsarkivet, stod det i alla fall Stockholm så det får väl gälla ett tag som officiellt namn.

När jag bilar mot Stockholm, skall jag inte spela Warren Zevons på repeat. FaluKurirens sportjournalist, Carl Johan Bergman, gjorde det när han var till höladan i Huddinge i onsdags för att bevaka ishockeymatchen där och det slutade med en katastrof för serieledande Leksand. Stryk med 4-3. I kväll spelar Leksand mot Nybro och i morgon står Bofors på programmet så Warren Zevon är strängt förbjuden i min bil.

Först skall jag ta mig till Centralstationen i Fjolltr... Tjockh... Stockholm. Kanske att min gps hittar bättre än vad jag gör? Jag är inte så säker på det efter att ha läst så mycket om alla gps-felkörningar den senaste tiden här i Dalarna.

En bilåkande turist som skulle till Idre Fjäll, visade gps:en verkligen åt skogen redan i Särna. Efter 5 kilometer på en skoterled, kom inte turisten längre utan fick hämtas med bandvagn.

En dansk turistbuss som skulle åka stora vägen till Sälenfjällen, blev lurad av gps:en in på en såphal skogsbilväg där bussen till slut kanade ut i terrängen och välte. Efter några timmars promenad kom chauffören fram till ett hus och fick hjälp.

Rekordet med att åka snöig skoterled med bil, slogs häromdagen. 11 kilometer innan bilen fastnade! Gps:en hade rekommenderat turisten att ta denna skoterled.

Förstå att jag kommer att ifrågasätta och kolla på papperskartan varje gång som Garmina säger "sväng höger", "sväng vänster", "gör U-sväng". Annars finns risken att jag bommar Centralstationen med 11 kilometer. Då blir det svårt för en lantis som jag att läsa in mig.

Efter Centralstationen skall jag ta mig ut till Saltsjö-Boo för övernattning hos kompisar. I morgon är jag bjuden på festligheter på Tyresö slott. Det blir kul – bara jag hittar dit.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.