v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow En gåtfull kompass
En gåtfull kompass Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-16


Visst är det spännande att det ibland händer egendomliga sammanträffande här i världen?

Som i fredags när jag kom till vännerna i Boo (varför heter det inte Bosse i stället? Boo är lika högtravande som en dressyrhäst i manegen) så fick jag en present; en kompass. En riktigt spännande kompass. Vännerna är inte orienterare och de bryr sig nog inte så mycket om kompasser men inte heller jag hade sett en sådan här kompass förut. Först var min tanke att det var en spegelkompass men det såg jag sedan direkt att det inte var. Någon form av syftkompass måste det i alla fall vara. En märklig syftkompass utan genomskinlig botten i kompasshuset.

Kvällens stora ämne blev därför att analysera hur man har nytta av och använder alla olika delar i denna underliga tingest. Det var inte så lätt att få något flyt i hanteringen då den var betydligt omständigare att handha än den snabba orienteringskompassen. Till slut trodde vi oss dock förstå funktionerna – även om vi inte var riktigt säkra.

Då kommer vi till det sällsamma sammanträffandet. Jag var ju i augusti i fjol och semestrade i norra Italien och just dessa mina vänner var mina guider där, då de kan sitt Italien och alla dess unika sevärdheter både på och vid sidan av de stora turiststråken. Jag använde kameran flitigt där och nu skulle vi se på resultatet.

En dag var vi i den vackra byn Bard och där tog vi oss upp till borgen som också heter Bard.

   Borgen Bard, Italien. Foto: Kart-Bosse.

I borgen finns ett mycket intressant museum och bland de bilder som jag tog i detta museum, ser vi plötsligt den här:
Just det! En militär syftkompass! Exakt en likadan som den jag just hade förärats! Jag hade helt glömt bort att jag tagit denna bild på Bardkompassen där den låg skyddad bakom glas där i museet. Förstå att vi studsade högt vid detta härliga sammanträffande!

Till hjälp vid tydandet av olika delar på kompassen, har jag funnit denna produktbeskrivning:

 

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.