v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow Nyttiga kontroller
Nyttiga kontroller Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-17

 

I dag är det precis ett år sedan jag tog den här bilden. Då var jag passagerare på kryssningsfartyget Thomson Destiny och den här dagen var vi på väg från Madeira till Agadir i Marocko.

Det är en lång väg över havet mellan dessa orter och jag tänkte att vår styrman hade inte mycket att läsa in sig på när han skulle köra där bland de kryllande vågorna. Kartbilden var alltför likartat flummig hela tiden. Om vågorna hade hållit sig stilla så hade det gått bra att läsa sig fram på tummen – men våguslingarna skvalpade iväg än hit än dit så det gick aldrig att göra en fast karta på dem.

När jag tittade ut över det stora havet så tänkte jag att båtens styrman kommer aldrig att hitta till Agadir. Jag måste hjälpa honom. Därför gjorde jag en insats några timmar innan avfärd. Att gå på vatten är en enkel sak när vattnet är fruset till is som vi är vana i Norden – men att ta sig fram på ofruset vatten är det bara illusionister och Kalle Anka som tidigare klarat av.

Det var förstås ett problem men jag tänkte att jag har ju spikat upp åtskilliga kontrollställningar i mina dagar så jag är rasande snabb på det. Kan jag bara hålla tempot uppe, så hinner jag inte sjunka. Det gick bra som ni kan se.

Styrman var oerhört tacksam – men han tyckte att jag var besvärlig när jag hängde ned honom i en tamp över vattenytan och sa att han måste stämpla på varje Emitenhet som vi passerar.

För hur skulle jag annars veta att vi varit vid alla skärmarna i rätt ordning? Det gäller att undvika att hamna på kontrakurs. Minsta oförsiktighet i något vågskvalp, man guppar till och sedan vet man inte vart man är på väg. Nu hade jag full koll på hela rutten. Jag satt mest och drack kaffe i styrhytten. Emellanåt var jag ned och läste av  Emitbrickan och muntrade upp vår stelfrusne styrman där han hängde upp och ned med ett tjockt rep runt ena foten.

Tillbaka i styrhytten sände jag alla mellantider till kaptenen som satt och följde vår framfart i RunOway. Klockrent.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.