v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Februari arrow Svarta kontrollpunkter
Svarta kontrollpunkter Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-22Banor kan vara svarta. Sträckor kan vara svarta. Kontrollpunkter kan vara svarta.

Ändå är de riktigt svarta kontrollpunkterna oftast inte svarta utan bruna. Kurvbildsbruna. (Är du inte orienterare fattar du ingenting just nu).

När jag plockar fram gamla kartor som jag ritat, är det vissa saker som min blick genast söker sig till; luriga kontrollpunkter som jag minns och som verkligen har svart svårighetsgrad. Och då menar jag inte bingokontroller i grönområden utan orienteringstekniskt kluriga terrängdetaljer, där naturen hjälper till att gömma skärm och löpare och endast fartanpassad finläsning de sista metrarna leder orienteraren rätt. Det är alltid en glädje att erbjuda sådan orientering ända fram till skärmen.

Runt Idre Fjälls stugbyar och pister har jag några gamla kontrollfavoriter som nu är borta, utplånade av grävmaskiner när bebyggelse och slalombackar utökats. Jag sörjer dessa punkter för de hörde ju till mina bästa vänner och jag minns dem fortfarande liksom deras kartbild.

När jag på slalomskidor åker utför den svarta pisten i den gamla Elitsänkans Tvärsluttning, händer det ibland att jag stannar till och i tankarna är det åter barmark och bara detaljrik skog runt mig. I minnet står jag åter i den dolda sänkan och spikar upp kontrollställningen. Naturligtvis väcks jag då genast brutalt ur mina drömmerier av någon carvingfantast som försöker köra över mig. En sista blick mot den bortgrävda sänkan och sedan är det bara att halka vidare utför höjdkurvorna.

Ännu värre har det gått för den fina lilla åsfoten där i Söderbyns sluttning. Nu är det hus överallt runt den. Själv har åsfoten blivit ett vardagsrum med panoramafönster. Visserligen behöver han inte frysa för kontrollställningen är nu utbytt mot en öppen spis – men ändå längtar han ibland tillbaka till den tiden då orienterarna vimsade runt honom i buskar och sänkor och han minns hur han försökte vara en svårfunnen orienteringskontroll. Och de vilda djuren som strök förbi har nu blivit till en oförargelig björnskinnsfäll där på golvet.

Möjligen kan något hörn av hans hus en dag få bli en sprintkontroll. Men det är ju inte lika spännande.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.