v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Nära ögat Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-02-23

 

Dagens moderna orienteringskartor ritas med mer och mer innehåll av allt mindre och mindre gula och gröna duttar. Jag har väl i alla tider smugit in en och annan gul, liten fläck på mina kartor när jag träffat på speciella öppningar som varit extra markanta där ute i terrängen och de tycker jag skall vara med när de tillför kartläsningen något.

När jag kom att tänka på gula fläckar, slog det mig att det finns ju "gula fläcken" i ögat också. Jag har en sådan där webkamera inbyggd på min dator, så jag tittade nära och djupt in i den och tog en bild för att se om jag hade någon gul fläck i ögat och om den gula fläcken var lik de som jag duttar på mina kartor. Men äsch! Det blev i stället något fiskgrönt som stirrade tillbaka på mig. Och grönt betyder nedsatt löpbarhet och bökigt och stökigt i terrängen och gröna orienteringskartor gör ingen orienterare glad.
Så här blev det första försöket att finna mina ögons gula fläckar:

Jag måste alltså närmare med ögat för att finna Gula Fläcken. Men när jag satte ena ögat riktigt nära kameran och tog en bild, blev jag förvånad. Först såg jag bara en kartbild inne i huvudet! Jag var tvungen att kolla noggrannare; där fanns regnbågshinna, hornhinna, bindhinna, näthinna, kurvbildshinna, sankmarkshinna, stenhinna, surdragshinna (kan användas som tårkanal), banpåtryckshinna och jag skymtade också en pupill. Men ingen gul liten fläck hittade jag.  Mitt öga har nog rättat sig efter kartnormen. Jag undrar vad de som sysslar med ögats uppbyggnad tänker när de tittar in i mina ögon. De skall bara veta att det blir så här när Idreveckan närmar sig med stormsteg.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.