v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Maj arrow Aktivt kartminne
Aktivt kartminne Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-05-06


Att ha ett bra kartminne – ett långt kartminne – underlättar mycket i framfarten mellan skärmarna. Det är det värt att träna upp. Dessutom skall kartminnet inte bara vara långt, det skall helst vara brett också. Det skall innehålla så mycket information att orienteraren ser direkt i bildminnet när det går fel så han kan parera snedspringningen direkt. Stannar man till, läser kartan och tänker: "... här skulle jag passera en helkurvehöjd men jag ser bara en liten sankmark, var är jag då ...", så går onödig tid åt till att läsa in sig och parera det riktningsfel man gjort. Här skulle sankmarken funnits med i huvudet från början som ett felaktigt alternativ.

Så här långt efteråt har jag kommit på att redan innan jag började med orienteringen, tjuvtränade jag på detta med aktivt bildminne. Jag spelade schack på den tiden i korrespondensschackturneringar över hela världen och det är i samband med mitt schackintresse som min "kartminnesträning" kommer in i bilden. Jag gick i realskolan i Grängesberg och jag hade en mils bussåkande hem till Saxdalen efter skoldagens slut. På hemfärden satte sig ofta några av mina kompisar några platser längre bak i bussen än vad jag satt och kompisarna hade ett mindre schackspel med sig. Så spelade vi ett parti, de med schackbrädet framför sig och jag spelade i huvudet.

Jag klarade av att aldrig förlora, trots mitt "blindspel" – men det hände några gånger att spelet blev långvarigare än busstiden till Saxdalen och då var jag så inne i schackkombinationer att jag inte alltid kom ihåg att jag skulle kliva av i min by. I bästa fall var det då någon annan skolungdom på bussen som redan i Norrbyn undrade om jag inte åkt för långt. Då blev det bara några kilometer extra för mig att gå. Men flera gånger hamnade jag i Sunnansjö och då hade jag åkt en mil för långt.

Så här efteråt inser jag att mitt blindschackstänkande var en ypperlig bildminnesträning som jag hade nytta av senare i orienteringstävlandet. Och på sätt och vis har jag nog nytta av det fortfarande, då några av Idreveckans banor varje år tillkommer i samband med längre sträckors bilkörning. Det blir lätt så, att när jag kör bil, tänker jag på någon kommande Idrevecka och skulle tankarna glida in på en tänkt startplats så står det inte på förrän jag i andanom tänker fram en bana eller en intressant sträcka. För det mesta håller funderingarna när jag vid framkomsten plockar fram papperskartan och kollar in mina tänkta förslag.

– – –

Är någon schackintresserad och vill se ett av de partier jag spelat, så lägger jag ut ett här . Det är kommenterat av mig för den tyska tidningen Fernschach. Var glada att jag valde en tyskspråkig tidning, för mina partier finns också i krylliska och hebreiska tidningar. Där ser varje "bokstav" för den oinvigde ut som kluriga, obegripliga schackdrag.

Kanske att läsarna av de schacktidningarna också tycker så när de ser våra orienteringskartor. "Skall jag läsa från höger eller vänster"?

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.