v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem arrow Kart-Bosses blogg arrow 2009 Maj arrow Några år före 1984
Några år före 1984 Utskrift E-post
Skrivet av Kart-Bosse   
2009-05-19

 

Jag är nu i Idrefjällen och kan konstatera att hade Idreveckan arrangerats i maj månad så hade många kontroller varit betydligt mera snökontroller än kontrollen på denna bild från 1981. En bild som jag fått från Göran Bolander. På 1980-talet sprangs Idreveckan i början på juni så då hände det emellanåt att vi på kalfjället fick sätta kontrollen direkt i snön. Av 3-4 meter djupa sänkor syntes ibland inte ett spår, utan de var helt fyllda med lättsprungen, kramhård drivsnö. Till midsommar är det däremot sällan som det är snöfläckar kvar i dessa marker.

På bilden är det Åke Bolander och jag som sätter upp en kontroll på fjällorienteringsetappen. I alla fall sätter Åke upp kontrollen medan jag låtsas glatt att deltaga. Jag gör med andra ord som vanligt ingenting. Avslöjande!

Mina gröna byxor är OK Malmias överdragsbyxor från tidigt 60-tal. De färdades tusentals mil över fjäll och genom skogar i samband med kartritning och banläggning och var lika outslitliga som en Volvo Amazon.

Observera de gamla, hederliga stiftklämmorna! De skvallrade aldrig med sträcktider om hur mycket löparen hade bommat, utan det gick att dra till med vad som helst i eftersnacket.  I varje så mycket att man hade vunnit utan den förargliga missen. Dock tror jag inte att orienterarna av idag klagar på att George Orwells 1984 med dagens datateknik har intagit sporten – för vad jag förstår, vill orienterarna gärna leva i ett kontrollsamhälle. Alltså ett samhälle fyllt av orienteringskontroller och med en färddator som sänder utslaget av varje snubbelsteg till seismologiska institutionen för detaljgranskning.

 

 
< Föregående   Nästa >© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.