v3318.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Ny bro. Ny startpunkt.
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-25Ny bro med ny startpunkt. Nya möjligheter. Den första kontrollen väntar en kompassträcka bort.

 

 
Nu gäller det .....
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-24Jag twittrade igår:
"Leksands ligger nu sist i Allsvenskan i ishockey. Det gör att det första jag tar på mig om morgonen är Leksandshalsduken".

Finns ingen anledning att ge upp. Serien är kompakt och efter några segrar i rad klättrar Leksand uppåt i tabellen.

Andra som inte ger upp är supportrarna på Norra Stå. Se bilden. Vilken fart på dem hela matcherna! Hoppar, sjunger och håller igång hela arenan i flera timmar – trots motgångarna för laget. Inte ens den bäste långdistansorienterare i världen skulle orka hänga med i det tempo som dessa fantaster kör i. De är outstanding.

Sjur Robert Nilsen är säkert en duktig coach men det verkar som om leksandsspelarna inte förstod det norska språket. I alla fall fick Sjur Robert ingen fart på dem. Nu hoppas LIF tydligen att spelarna förstår värmländska bättre, för nu anlitar de värmlänningen "Perra" Johnson i stället som ny huvudcoach.

I den blåvita livräddningsbojen som jag lägger ut, ser ni namnen på de som skall försöka att få Leksandslaget upp på torra land igen. Det är skyndsamt innan vaken fryser igen. 

 
Pirrigt i o-skogen
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-22Det är säkert spännande att vara en orienteringskontroll ute i vildmarken. Finnas där tyst och gömt och lyssna till alla prasslande fotsteg som närmar sig. En del fotsteg missar och försvinner bort. Ibland hörs orienterare som säger något till varandra – men det hjälper inte när de inte vet var de är exakt. Andra bannar högt att de tappat orienteringen.

Så spännande hade också kontrollen som syns på bilden. Den fanns vid den norra sidan av en sten som ligger en höjdkurva upp ovan ett detaljrikt område. Det var mycket kartläsning hela sträckan dit, så det gällde för de tävlande att vara noggranna ända fram.

En orienterare närmade sig. Verkade springa ganska rätt mot området i kartans kontrollring. Orienteringsskärmen hörde flåset nere i sluttningen och tryckte sig tätt mot stenen. Det pirrade av spänning i kontrollens stolpar. Men orienteraren sprang inte upp tillräckligt högt, utan stannade och läste kartan just nedanför den lilla platån som stenen ligger på. Sedan fortsatte stegen tvekande bortåt längs med höjdkurvan.

I ett annat stråk kom nästa löpare. Snabbt och självsäkert sprang fotstegen upp på kontrollplatån och rakt mot stenen. Återigen kände orienteringsskärmen hur det pirrade av spänning och återigen tryckte den sig tätt mot stenen – men den här orienteraren hade läst kartan rätt, rundade stenen och stämplade.

Kontrollenheten blinkade till som om den var ett flörtande öga och den skicklige orienteraren vinklade snabbt iväg mot nästa kontroll, glad att där i Idreskogarna slippa att med ett pip vid stämplingen hjälpa den bommande konkurrenten som skymtade längre bort.

Kontrollerna skall hittas genom egen skicklighet. Orientering är ju en tuff tävlingssport.

 

 
Vildmarkskänsla
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-21I den täta Gammelskogen är det mest granar som växer och de låter sina yviga grenar nå ända ned i marken. Även mitt på dagen är det skumt här för den som smyger fram i denna trolska skog. Men så öppnar sig en liten glänta mellan träden och i den störtar den vilda Fjällbäcken utför sluttningen. Det brusar mäktigt om det skummande vattnet.

På kanten av gläntan brukar jag dröja länge. Det här är orörd vildmark. Det här är urskog. Och det är i dessa hänglavssluttningar som jag överraskade småfolket och fick dem att snabbt försöka gömma sig i en mossig stubbe. De lyckades inte så bra. 

 
En lugn vy
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-20De senaste dagarna har vi i Sverige sett många bilder och videos från Paris som inte gör oss glada. Även i vårt ganska lugna land råder det plötsligt en viss oro och i varje fall största delen av vår regering har snabbt ändrat sin tidigare naiva uppfattning om det allvarliga läget.

Som en motvikt till alla eländesbilder känns det skönt att få kisa ut över ett lugnande landskap och därför blir det idag en stillsam bild över ett vackert område i Idrefjällen. En vy som deltagarna i Idreveckan har sett många gånger. Gränsar till den sluttande, svårorienterade "Bermudatriangeln" – men här har också fjälletapper dragit fram bort mot Städjan som skymtar i bildens bakgrund.

Trots att löven på träden har ett utsatt läge i höstvinden, visar de upp sig och lyser färgstarkt. När skall vår statsminister Löfven göra som löven? Han verkar rädd för att falla till marken när det blåser? Eller också gillar han inte Björklöven för att han håller på Modo. Vad vet jag?

Det kan också vara som någon underfundigt twittrade:
"Tänker på barnprogrammet "Vilse i pannkakan" varje gång vår Statsminister uttalar sig, vet inte riktigt varför".


....... men nu skall jag vara snäll och i stället putsa min badmintonracket ..... för i morgon är det dags för ännu ett svettigt träningspass .....

 

 
På hal is
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-18

Jag var lite förundrad under kvällens ishockeymatch i Tegera arena. Gång på gång gjordes reklam på jumbotronen för en kommande festkväll med bland andra de heta leksandssupportrarna Björn Skifs och Stiko Per Larsson. Festkvällen blir den 5 december i arenan och är döpt till LIF-NATTA.

Det som gjorde mig förundrad var att Leksands hockeylag återigen gjorde stor reklam för just denna LIF-natta – för som de spelar för tillfället, har LIF-natta redan börjat. Det var verkligen go´natt där ute på isen.

Leksandsspelarna verkar snabbt bli trötta, degiga och senfärdiga. De har säkert tränat bra i gymmet under grundträningen men verkar ha löpt ett hundratal sommarmil för lite för att gymmusklerna skall ha någon motor som orkar förse dem med syre. I sådant läge är muskler ingen styrka utan i stället en betungande belastning. Det syns.

Jag måste tyvärr säga att just nu är Leksands ishockeylag ute på hal is.

 

 
Förändrad geografi
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-17

I min brevlåda kom idag tidningen Skogssport med tävlingsprogrammet för 2016 som bilaga. Naturligtvis kollade jag direkt hur min halvsidesannons för Idreveckan tog sig ut. Den var tydlig och godkänd.

Så checkade jag av texterna för Idreveckans fem etapper i programmets text och då såg jag något märkligt. Efter varje arrangerande klubb står en siffra som visar till vilket distrikt i Sverige som respektive arrangemang hör. Det blev en fin lektion i Sveriges nya geografi. Inte alls samma Sverigekarta som jag en gång lärde mig i skolan när det gäller orters placering.

För jag har alltid trott att Idre och Leksand tillhör Dalarna – men enligt tävlingsprogrammet är tydligen gränserna flyttade, för nu hör vi till Hälsingland.

Och vet ni att Örebro flyttats till Uppland medan Skene har blivit en dalaort? Det kunde ni inte tro! Det är många som enligt programmet inte bor där de tror. Är det jordbävning eller en ny inlandsis som tvålat om Sverige så? Eller har siffrorna hoppat lite som de vill i programmakarens dator?

Att Gotland flyttat till Jämtland-Härjedalen tror jag är ett verk av Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. För ryska spaningsplan har ju i sommar varit och utmanande tafsat och nafsat i gränserna för ön och tänker ryssarna inta Sverige någon gång framöver, blir de säkert förvånade när Gotland inte längre finns på plats. Det lär nog dröja innan de letar efter Gotland uppe i Jämtland .....

 

 
Hoppsan!
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-16När jag tog bilden på den här torraken, var det för att den liknar den stora hoppbacken på Lugnetstadion i Falun. Men det ser inte så hoppfullt ut med aktiviteterna i den. Det är alltså precis som i Lugnetbacken.

Falubacken har ju haft trubbel med sina snömattor – men torraken har inte sådana problem då hundraåriga lavar fäster snön mycket bättre.

Nu faller vita flingor över Dalarna och jag kan tänka mig att torraken snart blir populär bland småfolket när de i ostörd ro kör backhoppning där i vildmarken vid södra foten av Nipfjället.

 

 
I skarven av två säsonger
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-15Det har i några dagar blivit ett antal utlägg här på bloggen om golf i sydligare nejder, blandat med några stänk av orientering. Men igår bytte jag golfklubborna mot badmintonracketen, för här i Dalarna börjar inomhussäsongen nu på allvar, trots att snön ännu inte fallit.

Svenska skidlandslaget fick under veckan flytta sitt snöläger till Idre Fjäll och Tove Alexandersson med några andra skidorienterare har också tränat under gångna veckan på detta idrottscentrum. Tove har alltså på samma plats kunnat åka skidor på konstsnöbanan, rullskidor på rullskidbanan och tränat barmarksorientering i vildmarksterrängen. Tala om att kunna utföra allsidig träning vid samma tidpunkt!

Igår var det OL-gala i Göteborg, men intressantare för mig var att Leksand spelade ishockey (eller vad det nu heter det som Leksand för närvarande sysslar med) uppe i Sundsvall och att Munskänkarna här i Leksand hade provning av några av Systembolagets nya viner. Idrottsgalor är ett förlegat tjafs som rullar på i gamla dösnackspår, ofta utan att de premierade är på plats. Vid de tillfällena går luften ur hela tillställningen.

Nu stänger jag golfsäsongen med denna golfbollbild men som söndagsnöje kan ni läsa min gamla betraktelse av golf/orientering.

 

 
Orientering om Gibraltar
Skrivet av Kart-Bosse   
2015-11-13Golfveckan hade en ledig dag och då blev det besök i den brittiska kronkolonin Gibraltar. I orten Gibraltar och på Gibraltarklippan. På vägen uppför den 426 meter höga, branta klippan, fanns det för oss nordbor ovanstående annorlunda vägskylt som vill att bilar skall köra varsamt då det kan finnas makaker-apor på vägen. Kul!

Det är något speciellt med dessa lokala vägskyltar. I Everglades i Florida såg jag varningsskyltar för pumor och alligatorer. Det kittlade extra. Spännande att rasta efter en sådan väg.

I Sverige är nog de mest annorlunda skyltarna: "Kör sakta. Orienterare på vägen".


Och naturligtvis drällde det av makaker-apor längre upp på klippan. De var inte direkt blyga av sig. 

 

Gibraltar har bara cirka 30.000 invånare men vill ändå syssla med idrott som ett eget land och inte representera Storbrittannien. Många internationella idrottsförbund har accepterat dem och jag log när jag såg att internationella ishockeyförbundet givit dem klartecken att spela för Gibraltar i turneringar. Men jag kunde inte se någon islada vid sportområdet. Det hade varit svalkande att gå in där. Och kanske hade jag klistrat upp någon leksandsdekal på lämpligt ställe .....

På min bild uppifrån klippan kan ni se Victoriastadion skymta med sina sportanläggningar.

 


 

På min nästa bild kan ni se Spanien i bakgrunden men när jag tittade åt andra hållet hade Afrika gått in i dimman.Gibraltarklippan består av kalksten och därför har den stora tunnlar och grottformationer i sig. Stalaktiter och stalagmiter bildar vackra, underliga konstverk inne i berget.Gibraltar passade inte för orientering. Det inte gick att få till en bra långdistansbana där ..... även om antalet höjdkurvor var tillräckligt många.

 

 

 
<< Första < Föregående 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Nästa > Sista >>

Resultat 101 - 110 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.