v0122.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Positivt tänk
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-07


Långt innan alla skidåkare igår tagit sig de nio milen till målet i Mora, hade jag förflyttat mig till Tegera arena för att se Leksand möta Timrå i ishockey. Det blev en sådan där match då det efteråt är bra att ha ett positivt tänkande.

Så mitt positiva tänkande när jag lämnade arenan var:
1.  Vi vann den sista perioden med 1-0.
2.  Skönt nog går det inte att ramla ur denna Allsvenska slutspelsserie.

Övriga tankar gömde jag i mörkret när jag gick hem till Täppgatan ...

 

 
Vasaloppet
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-06


Idag var det idrott hela dagen. Först såg jag TV-sändningarna från Vasaloppet tills segrarna åkt i mål. I herrklassen var de minst tjugo stycken. Det var bara det att alla inte kunde komma fram till täten på upploppet. Det var Sällskapsresan 3 som vi fick skåda detta år.

Vid damklassens målgång borde ett antal herrar ha blivit utvisade för interferens, då de i sina själviska strävanden att rädda en sisådär 50:e placering, stängde vägen för de spurtande damerna. Var lite grisigt gjort. Till nästa år hoppas jag att vasaloppsarrangörerna repar av två målgångsspår för damerna, med början efter backen upp från Hemulån.

På min bild ser ni en medhavd "Semla från Siljan" som jag i fjol förtärde på läktaren vid Vasaloppsmålet. I år blev det i stället en Semla från Siljan vid TV:n.

Jag kom under TV-sändningen också att tänka på att detta med skidtävlingar är märkligt ibland. Först kör man ut en massa snö där tävlingen skall gå fram och sedan plogar man bort snö innan tävlingen startar. Ja, ja.

 

 
Mesigt och supertufft
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-05

Idag har jag sprungit mer än 4000 steg i badmintonhallen – men skämtsamt kan jag skriva att det var Buud på flera.

För Jonas Buud, den tidigare Moraorienteraren och numera världsstjärnan på ultralång löpning, sprang idag i mål efter att ha genomfört loppet Transgrancanaria som är 125 kilometer långt och har en sammanlagd stigning på 8000 meter upp och ned, upp och ned i de branta bergen på Gran Canaria.

Transgrancanaria har sex olika klasser med tävlingslängder från 19 till 125 kilometer och det var helt fulltecknat i år med deltagare i alla klasserna.

Det blommar nu upp en mängd med supertuffa lopp lite överallt i världen och de får genast stora massor med deltagare som älskar att plåga sig länge och prova sina gränser.

Det är bara orienterarna som helt viker ned sig och helst ser att deras tävlingar numera är över på 30 minuter. En tävlingstid som det inte lönar sig att ens byta om till. Jag antar att det är för att de snarast måste skynda sig hem för att kratta i trädgården .... eller något liknande. Känns lite halvhjärtat.

Sorgligt är att en utmaning som orienteringens SM Ultralång riskeras att läggas ned då det är för få deltagare. Och det i en tid då ultralång löpning är populärare än någonsin.

Hur kommer det sig att orienteringssporten så tydligt går i otakt med tiden?

 

 
Nya tider
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-04

 

Det händer mycket nu. Har köpt och fått installerad en ny skrivare sedan min Xerox 7700 tjänat ut. Den var ny när världscupen gick i Idre 2002 men eftersom dessa kvalitetsskrivare mest består av utbytbara delar, är det långt från samma skrivare som jag nu slängt ut.

Jag har också för en stund sedan fått fiber indraget. Min gamla ADSL-uppkoppling till telefonstolpen som ni kan se på bilden här nedan, har fungerat alldeles utmärkt och gått snabbt, även när jag skickat stora datamängder. Nu skall det visst gå ännu snabbare i fiberanslutningen. Eftersom jag nu också har telefonen inkopplad på fibern, måste jag förstås lära mig att prata tio gånger så fort i luren, om jag skall hänga med i dataflödet .... är det inte så?

Jag säger bara: Pelle Forsberg, hjälp!

Luftledningen som slutar i denna stolpe vid min tomtgräns har nu alltså tjänat ut som fraktare av Kart-Bosses telefoni och data. Den har aldrig krånglat, trots att den bland annat snart har levererat 3000 bloggutlägg. Strongt.

En del står ut med allt ..... 
Finns på kartan
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-03-01


När vi nu glider in i kattmånaden Mars, är det på sin plats att presentera den personlighet jag umgås med i stort sett varje dag sedan fem år tillbaka. Det är grannens katt, Lotta. Hon kommer in till mig varje morgon och stannar gärna kvar i min ateljé eller i huset i övrigt hela dagen.

Vissa stunder vill Lotta ha all min uppmärksamhet. Då går det inte att visa ett större intresse för någon karta eller annat indifferent objekt. Som exempel har jag en bild på hur det gick när jag just då var mer intresserad av att titta på kartbilden över kalfjället mellan Städjan och Nipfjället, än att klappa Lotta. Hon lade sig rakt över kalfjället och visade med tjurigt uttrycksfull min, att här är det hon som bestämmer. Det är hon som skall ha uppmärksamheten. Banförslag till Idreveckan får vänta .....
 

Ni har säkert hört barnvisan om trollet som hade en katt som var så stor som hela Kattegatt och svansen var så rund som hela Öresund? Lotta vill inte vara sämre, utan hon visar på bilden att hon är lika stor som Städjan och Nipfjällets hela kalfjällsytor tillsammans och på nästa bild ser ni att svansen är lika stor som hela Burusjön.

Jag tror minsann att jag måste sätta en modern text till den här gamla visan. Varje vers kan då kallas för en kattastrof. Det måste vara en önskan om en egen sådan visa som Lottas bedjande blick på bilden här nere betyder.

För det kan väl inte vara en bedjan om lite mera kattgodis .....?

 

 

 
En extra dag
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-29

Nej, vi fick inget snöfall på Skottdagen här i Dalarna, trots namnet på dagen. Det verkar som om EM i skidorientering tog allt. En halv meter under natten och det snöar fortfarande där i Österrike.
Och suveräna Tove vann inledande sprinten med god marginal. Allt är som vanligt, alltså ......

Sedan går det förstås att vara insnöad på många olika sätt en dag som denna. Som ett exempel kan jag nämna vår regering. De verkar inte ens kunna sopa snön av sin farstutrapp (vilket är det samma som att hålla rent framför egen dörr). Jag kan också tänka mig oenigheten när de måste skotta sig tillbaka den långa, igensnöade vägen ut i Verkligheten. Mp vill förstås använda en enkel snöskyffel, vilket redan det är ovanligt för ett storstadsparti, medan (S) vill använda en motordriven snöslunga för att visa handlingskraft och snabba resultat. Väljaropinionen är ju inte så nådig mot dem just nu.
Och för en gångs skull låter det något om statsministern, när han får dra full gas på en snöslungemotor.

Det viktigaste med denna extra dag tror jag ändå är att nu fick alla ni som skall springa Idreveckans tävlingar i sommar ännu en dag att hårdträna på. Hoppas att ni utnyttjade den till fullo. När jag bläddrar bland tävlingskartorna, har jag en känsla av att den träningen kan komma att behövas i sluttningarna.  :-)   

 
En blandad långhelg
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-23

Ibland består alla veckans dagar inte bara av diverse kartritning eller förberedelser till Idreveckan. I fredags blev det middag på Klockargården i grannbyn Tällberg medan 2njoy underhöll med ABBA-låtar. Fullsatt förstås. I lördags blev det världsmetropolen Tällberg igen. (Byn har 230 invånare men håller sig med 8 mysiga, välbelagda hotell). Denna gång var mitt besök på Tällbergsgården där Munskänkarna hade årsmöte och sedan tävling i vinkunskap. Jag deltog utom tävlingen – men jag hade visst större kunskaper i ämnet än jag trodde. Utan att ha toppat formen, lyckades jag i alla fall pricka in fler druvsorter än proffsen i tävlingen. :-) Gjorde äntligen rätt för de extra pluppar jag har på bandet till min munskänkarskopa. Söndagen blev en bra dag för jag fick in mera sol på min tomt. Tre stora, skuggande björkar försvann, så nu kan jag bli brunbränd när jag i sommar flyter omkring i min pool. Men det var inte slut på strapatserna för att helgen tog slut. Nej, i går, måndag, var det derbymöte igen mellan Leksand och Mora i ishockey. Leksand i bekväm ledning med 4-1 efter två perioder. Och samma bekväma ledning med fyra minuter kvar av matchen och en moring satt dessutom utvisad. DÅ började ett nervöst elände. Typiskt Leksandsspelarna att ställa till med sådant för både sig själva och sin publik. I stället för att lugnt spela av matchen, slår en leksing en vansinnespassning och Mora kontrar lätt in 4-2. Nerverna rasar på leksingarna, tar två onödiga utvisningar och plötsligt står det 4-3 och matchen håller på att rinna Leksand ur händerna. Med mer tur än skicklighet klarar Leksand hem segern. Puh! När jag gick hemåt, borde jag ha svävat på moln efter derbysegern mot ärkerivalen Mora – men jag tänkte bara irriterat på de superoproffsiga, helklantiga sista fyra minuterna från Leksands sida.

Därför lägger jag inte ut någon av bilderna jag tog från matchen, utan det får bli en annorlunda höstbild av min pool i stället. Jag kallar den "Trollskogsvatten". När jag tittar på den, blir jag lugn igen och glömmer alla klantiga hockeyspelare. 

 
En myrstack
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-21

 

En sådan här fin myrstack får inte vara med på en svensk orienteringskarta, trots att den är oerhört tydlig i naturen. Så är det. 

Har du för spänningens skull någon gång lagt dig ned invid en myrstack och som en Gulliver sett de små myrorna krylla på dig?

De gör dig ingenting om du ligger stilla. De är bara nyfikna .....

..... och kanske de också funderar på hur de skall lyckas bära in dig i stacken.

 

 
Kontrollen som nästan var en vadare
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-19


Vintern dröjde sig kvar länge i Idrefjällen i somras. Som syns på Städjan i bakgrunden, lyser några små snöfläckar ännu på norrsluttningen. Jag hade också några snökontroller på denna första dag av Idreveckan. Det vill säga att just en liten göl, sänka eller grop var täckt med snö. Barmark runt omkring kontrollföremålet men just det var snötäckt.

På bilden syns en grop som var kontroll i somras. Här hade snön precis hunnit smälta och blivit till vatten i gropen. Det är första gången på 40 år som jag sett denna grop med vatten i sig veckan efter midsommar.

När jag någon gång tidigare haft denna grop som kontroll, har jag oftast haft kontrollen mitt i den men denna gång hade jag tur att jag angivit gropens norra del som kontrollpunkt.

Det var tur ur två aspekter:

För det första hade kontrollutsättaren annars behövt sjöstövlar (eller träskor som vattnet rinner ur) när han/hon skulle fiska upp min kontrollmärkning från botten och sedan spika upp ställningen mitt i gropen.

För det andra hade de tävlande tur som slapp vada ut till kontrollen för att stämpla.

Å andra sidan ser jag nu att kontrollkäpparna är ruskigt höga – så de hade verkligen passat bäst där ute i vattnet ......
En "Bosse-kontroll" som lyser över hela fjället är en ovanlighet som inte platsar på topp tio.

 
Att vara banläggare
Skrivet av Kart-Bosse   
2016-02-17


Alltid vid dessa februaridagar under Semleårstiden – när stundande Vasaloppet kopplar greppet om Dalarna och Leksand skall spela sina sista ishockeymatcher i grundserien – sitter jag och gör tryckoriginal till mina mer än 200 orienteringsbanor som skall springas under sommarens Idrevecka.

Nu är det för 42:a året i rad jag håller på så här. För de oinvigda i min närhet låter det som ett trist slavjobb. Men det är klart att kan de inte orientering, kan de inte jubla inombords åt en klurig långsträcka. Så är det bara. Men då jag vet att dessa orienteringsokunniga plågar sig igenom min blogg varje dag, vill jag här visa att det finns många härliga banläggarstunder. Som här när jag sitter med mina banor på en takvåning i staden Nerja i södra Spanien och har denna utsikt över Medelhavet.

Inte helt fel. Och banläggningen känns under sådana här förhållanden inte så ansträngande .....Och när jag pausade och tittade ned mot stranden, hade jag denna utsikt. Nära till badstranden men även på taket hade jag en pool vid behov. Nu är jag ingen större poolist, utan föredrar alltid att slänga mig direkt i vilda havet. Det är en naturnära känsla. Poolbad är mer som sprintorientering, en avart för de som är rädda för naturen eller inte har någon natur.

 

Men även när jag sysslar med dessa orienteringsbanor på hemmaplan i Leksand, har det sin tjusning. Som här en gammal klassiker. Ibland är det lika tufft att lägga mina banor, som att springa dem .....

 

 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Resultat 21 - 30 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.