v0213.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Slalomorienteringsishockey
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-03

Högsommarvärme och ishockey-VM. Vilken kombination! En islossning i kreativitet. I alla fall möts Sverige och Leksand, förlåt Danmark, i kvällens VM-match. Fast många av det danska lagets spelare förknippar jag mer med Leksand än Danmark: Morten Green, Daniel Nielsen, Peter Hirsch, Jens Nielsen ...

Hur kommer det sig att ishockey-VM måste avgöras i sommarväder? Det finns två alternativ till svar:

1. Skyll på miljöförstörelsen

2. Skyll på de som bestämmer ishockeyns spelprogram. Det tycks vara samma problem inom alla förbund. Här i Dalarna hade våra orienterare att springa SM-tävlingar en månad innan slalomåkarna hade kört sitt DM .....

Konstigt. 

 
Ett häftigt älgmöte
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-03

Jag växte upp i de mycket älgrika Bredmyrskogarna. Nästan varje gång som jag gick ut i markerna så såg jag älgar. När det kom besökare till Saxdalen och ville se djurens konung ute i den vilda naturen, så blev de skickade till mig.  Jag kan inte minnas annat än att alla dessa "safaris" resulterade i att de fick se någon långbent älg springa sin väg.

"På allmän begäran" så lovade jag att berätta om någon av de älgar som jag träffat på och som jag minns mer än andra. Jag tänker direkt på ett häftigt älgmöte jag hade när jag rekognoserade den karta som användes vid SM 1972 nordväst om Grängesberg. 

Läs mer...
 
Kontrollarbete och stämplingsteknik
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-02

Har ni bra flyt vid kontrollarbetet?

Hoppar ni högt av glädje när ni ser skärmen? Fel! Minimikravet på en orienterare är att han prickar alla kontroller. Efteråt kan man glädjas över att ha klarat minimikraven genom hela tävlingen.

Den duktige orienteraren har en rytmisk framfart i skogen och i den rytmiken ingår en väl intränad kontrolltagning.

Här en härlig bild på koncentrerat kontrollarbete! 

Läs mer...
 
Natursköna marker
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-05-01

Så här 1 maj tänker jag visa några orienteringsbilder från Idrefjällen.

Just nu är det fortfarande en del snö kvar i markerna däruppe. Dalarnas DM i slalom gick t ex förra helgen på Idre Fjäll. Men jag lägger förstås ut sommarbilder. 

Läs mer...
 
Trollbranten
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-30
På Himmeråsens sydostsluttning finns det en brant som ligger i ett urskogsvresigt område. Jag har använt denna brant som kontroll vid några tillfällen och ni är säkert många i olika åldrar som besökt den. Så här ser den ut på orienteringskartan:
Läs mer...
 
10Mila 2007
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-29

Årets 10Mila blev en intressant tävling som kom att innehålla många spännande moment. SportExpressens TV-sändningar var lyckade och höll mig klarvaken hela natten. Jag tycker att de har ett bra grundkoncept att förfina i de tekniska detaljerna.

Göran Andersson klarade återigen sin roll som expertkommentator på ett utmärkt sätt. Med sig i kommentatorshytten hade han Fredrik Löwegren och även Fredrik ingick en gång i tiden i Idreveckans funktionärsstyrka.

Årets 10Mila visade också att i sådan plattlandsterräng som banorna gick i, är det oerhört jämnt mellan världselitlöparna. Det skall till annan terräng för att få spridning på löparna i resultatlistan. Men tempot var uppskruvat så det blev fartfyllt i skogen.

Till slut ett stort grattis till Halden! Vad härligt det är att se proffsig elit i aktion!

 
Bäverland
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-28
Det finns många bävrar i vattnen runt Idre Fjäll. Orienteringskartan har några punkthöjder som i verkligheten är bäverhyddor. Några av dem kan för stunden ha aktivt bäverboende men de flesta är övergivna. Bävern dämmer upp vattenspeglar och bygger sin hydda invid dem. Ingången till hyddan är under vattnet så det enda man ser är en välgjord punkthöjd. Varje år hittar jag nya bäverboningar efter de rinnande vattnen däruppe.
Läs mer...
 
Allting andas just nu 10Mila
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-27

Det märks att det är något speciellt på gång. Nästan alla nattugglor som läser mina Reflexioner på småtimmarna, hade i natt gått och lagt sig. Allting andas just nu 10Mila!

Själv kommer jag att följa TV-sändningarna hela natten. Det kan bli spännande och ovissa tävlingar. Mycket beror det förstås på hur mycket Orientering som banläggarna lyckats baka in i sina banor och hur mycket som löparna får vistas i skogen och lösa orienteringsproblem. "Street race" är en annan sport.

Naturligtvis är Idrefjällens Orienteringsklubb inblandad i 10Mila. Göran Andersson gör nämligen också i år Pelle Forsberg sällskap som expertkommentator i TV-sändningarna.

 
Foto Idresprinten 2006
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-26

Idresprinten.   Foto Kart-Bosse.

 Idag ett foto från starten vid Idresprinten 2006. Startpunkten vid kanten av Idre Fjälls Stadion.

21 Anna Kvick, Forsa OK (D16) och 176 Gila Poltéra, Quack OK, Schweiz (H50), springer fram mot sina kartor medan den schweiziske landlagslöparen Matthias Gilgien, som i Sverige tävlar för Södertälje-Nykvarn OF och 177 Per-Erik Fogel, OK Kåre (H50), väntar på sin tur att få ge sig iväg.

Matthias Gilgien ingick också under Idreveckan i vår funktionärsstab som förlöpare på 3-dagarstävlingarna. 

 
Kamouflerade arter
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-04-25
Nu får ni allt skärpa blicken för att se vad dagens två bilder visar. Det är två skygga djurarter som presenteras. Två arter som helt smälter in i den omgivande fjällterrängen.
Läs mer...
 
<< Första < Föregående 291 292 293 294 295 296 297 Nästa > Sista >>

Resultat 2911 - 2920 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.