v3695.jpg
kb_logo.png, 1 kB
Hem
Snabbfotad utmanare
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-26
 
En gammal kompis dyker upp
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-26
Ibland inträffar överraskande, positiva saker som gör att man blir extra glad. Det hände mig i höstas, då jag fick ett telefonsamtal från Ludvika kommun. Jag har tidigare gjort en del kartjobb åt dem till deras spårcentraler och nu var det mera spårtavlor på gång. Till min stora glädje var det Nils Gryth som ringde - en gammal kompis som jag för många, många år sedan tränade med och tävlade mot i hårda duster i banlöpning, terränglopp och orientering. Vi hade då inte haft kontakt med varandra sedan den tiden!
Läs mer...
 
Färgstarka och färgsvaga orienterare
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-25

Med banläggarkurser och banläggarbok har nu Sveriges banläggare undervisats i att lägga banor i de rätta svårighetsfärgerna för de olika tävlingsklasserna.

Nu återstår det största jobbet för SOFT:

Att skola in alla orienterare så att de har rätt "färg" för sin klass.

Annars så spricker allt ändå ................. 

Läs mer...
 
Semle-Bosse
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-24

Alla som känner mig och läser mina Reflexioner har säkert väntat och väntat och undrat:

När kommer bilden?

När kommer texten?

Hur länge kan han hålla sig från att skriva om sin stora favorit?

Det är dags nu! 

 

Läs mer...
 
Ett stentufft träningspass
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-23

Mina tävlingsår för OK Malmia i orientering och Ludvika FFI i långdistanslöpning var också mina träningsintensivaste år. Grundträningstiden från 1 oktober till 1 april blev det aldrig under 20 löpta mil per vecka.

Då jag bodde en bit in i skogen, med 1,5 km till närmaste granne och 2 km till allmänt plogade vägar, så betydde det att mina träningspass många gånger började och slutade med 2 km snöpulsning - ibland med snö upp till knäna.

Kvällsträningarnas 3-milarundor kändes de gånger jag hade att som avslutning forcera den 1200 m långa och mycket tvära Malbacken för att därefter försöka att hålla tempot uppe de sista 2 km i  mylsig snöpulsning.

Läs mer...
 
Visdomsord ur den gamla boken
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-22
Jag läste mer ur den gamla boken KARTA • KOMPASS • ORIENTERING och fann denna tänkvärda text. Tänk på att detta finns i en bok från 1949!
Läs mer...
 
En gammal bok om orientering
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-22
När jag idag letade bland "osorterat" här hemma, så fann jag en gammal bok som heter "KARTA • KOMPASS • ORIENTERING". Den är tryckt 1949 och är utgiven på Frisksportförlaget. Den var tydligen riktigt populär, för min utgåva är 4:e upplagan. Författare var G. L. Wernstedt.
Läs mer...
 
Psykologisk pilkastning
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-21

När jag var yngre och växte upp i ett torp långt ute i Bredmyrskogen, så kastade jag ofta pil och tränade mig till rätt så stor träffsäkerhet. Jag har en yngre syster och hon ville ofta tävla mot mig i just pilkastning. Då hon var yngre och tjej så fick hon stå på halva avståndet från piltavlan.

Hon brann av en innerlig önskan att i alla fall en enda gång få vinna över mig i pilkastning. Ibland var det nära att hon lyckades. Det fanns några tillfällen då jag måste sätta sista pilen i 10:an för att vinna. Vid varje sådant tillfälle, såg jag hur hennes ögon lyste av förväntan att jag skulle missa med min sista, avgörande pil.

När jag stod där på min kastlinje, så minns jag att jag hade starka, inre känslor som skulle givit en Harold Pinter eller en Alain Robbe-Grillet ett häftigt ämne till att skriva ännu en psykologisk bok om. Jag ville nämligen gärna att min syster till sin glädje fick vinna över mig för en enda gång. När jag stod där med den sista pilen i handen så kunde jag med flit ha riktat den lite snett bara för att ögonblicket därefter få se henne fara runt i överlyckliga krumsprång. Det var ju så enkelt.

Men för mig var det inte så enkelt. Den dag hon äntligen skulle slå mig i pilkastning, så ville jag glädjas med henne - och det kunde jag inte om hon inte vunnit över mig när jag gjort mitt bästa. Därför koncentrerade jag mig och satte pilen i 10:an och den lyckliga förväntan i min systers ögon slocknade.

Tack vare min inre känslostrid, fick min syster aldrig vinna över mig i pilkastning men jag tror inte att hon har lidit så stora men av det.

Av idag vet jag inte om hon ens minns att vi kastade pil. 

 
Grottan vid toppen av Städjan
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-20

I lucka 24 i min senaste Julkalender, så skriver jag om Grottan som finns alldeles invid toppen på Städjan. Jag skriver också att Grottan vid de två senaste tryckningarna helt mystiskt har försvunnit från min orienteringskarta.  En gammal kompis från Eddans dagar, förklarade för mig i just denna lucka 24 varför Grottan inte längre finns med på min karta.

Efter att Julkalenderns sista lucka hade öppnats, fick jag några email där de frågade om Grottan verkligen existerar eller bara är ännu ett av mina många fantasifoster. Tja ... I början av juni 2005 tog jag den här bilden på min kompis Gunnar när han sitter i grottöppningen. (Ja, ja, jag vet att jag kan trolla i Photoshop - men den här bilden är äkta!) 

Gunnar - som också är min envise motståndare i badminton - lärde mig en sak under dessa vandringar som vi gjorde för att sätta ut det årets fasta kontroller:

"Naturen består också av saker som är så små, att de inte är med ens på en Kart-Bosse-karta. Murklor till exempel".

Gunnar, som är en skicklig stjärnkock till professionen, såg det matnyttiga i terrängen medan jag bara såg det orienteringsnyttiga. Så när våra damer anlände till stugan i Idre Fjäll, så fanns murkelsås med på middagsmenyn.
 
ORIENTERING - den synliga sporten
Skrivet av Kart-Bosse   
2007-03-19
Nu är orienteringen på väg att bli Sveriges mest välbevakade sport. Plötsligt finns resurser att filma även den minsta träningsorientering!
Läs mer...
 
<< Första < Föregående 291 292 293 294 295 296 297 Nästa > Sista >>

Resultat 2951 - 2960 av 2962

Rösta

Kända ordspråk, som orienterarna tolkar dem. Vilket är bäst?
 

Who's Online

Partners

Idre Fjäll

OPN

© 2019 Orientering på Idrefjäll
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.